SVEČANO NA LINARTI

1228 0

CERNIK – Crkva sv Leonarda (Linarte), nedaleko Cernika, izvan naselja, sagrađena je 1751.g. na mjestu ranije drvene kapele. Gotovo 200 godina tu su slavljene svete mise i hodočasnici su dolazili k čudotvornom izvoru.

Crkva je zbog dotrajalosti napuštena 1952.g. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća,Cerničani obnavljaju staru ideju kojom crkvu treba spasiti od potpunog propadanja. Obnova je započela 2000. i završena 2001.g.kada je crkva blagoslovljena. Blagoslov je obavio požeški biskup msgr dr Antun Škvorčević, a gvardijan franjevačkog samostana u Cerniku tada je bio o. Franjo Tomašević.

 

U neposrednoj blizini crkve – Linarte, nekada se nalazila višestoljetna lipa. Smatra se da ju je zasadio tadašnji zagrebački biskup, Augustin Kažotić. U sjeni lipe bio je, a tu je i danas, bunarić s pitkom vodom. Lipa se u zapisima spominje početkom 17.st, da su se tu, u „cerničkom sandžaku“ zaustavljali i kršćani i Turci, zbog ljekovitosti lipe i čudotvorne vode iz bunarića. Oko lipe i bunarića isprepletene su legende, a neke se od njih pripisuju bl Kažotiću. Vjernici i danas dolaze ovdje moliti, a nakon obnove crkve, ljeti su na Linarti mise od lipnja do početka studenog, do spomen-dana sv Leonarda – opata.

 

Tako je i prošle subote, 7. studenog, dan nakon spomena sveca prema kalendaru, u cerničkoj Linarti bilo svečano. O. Josip Vukoja, gvardijan cerničkog franjevačkog samostana slavio je svetu misu i zahvalio svima koji su tijekom ljeta dolazili u ovo malo svetište, gdje je Bog podario prekrasnu prirodu i mir i molili zagovor sveca. Vjernici su i toga dana uputili prošnje i zahvale sv Leonardu, obavljali osobne zavjete i obilazili oko njegovog oltara. Nakon što je „zaključio“ ovogodišnje mise na Linarti, o. Vukoja tradicionalno je blagoslovio sva vozila, automobile i druga prometna sredstva, ali i vozače, moleći Božji blagoslov za njih te mudro i razborito upravljanje vozilima na cestama. Nekada su se na Linarti blagoslivljala zaprežna kola, a danas, u skladu s vremenom, automobili, motocikli i druga prometna sredstva.

 

Iako je mjesec studeni, na Linarti je vjernike, uz duhovnu okrjepu, dočekala raskoš sunca, jesenskih boja i uređen okoliš, o kojem kontinuirano brinu cernički umirovljenici.

 

Višnja Mikić

Related Post

Autor - 18/10/2011 0
NOVA GRADIŠKA 18. listopada 2011. – Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević predvodio je u nedjelju misno slavlje i blagoslovio…

HODOČAŠĆE GOSPI VOĆINSKOJ

Autor - 14/12/2013 0
Uz Vukovar i Škabrnju Voćin je sa svojih 47 ljudi, ubijenih većinom današnjega dana 1991. godine, mjesto najvećih hrvatskih stradanja…