TREBALO JE DOĆI I UŽIVATI: “Konji bili, konji vrani”, promocija tradicije i ljepote

3881 0

Konjogojska udruga “Konji bili, konji vrani”nadmašila je ove godine sva očekivanja, visoko podigla ljestvicu u organiziranju manifestacija koje ponajprije promoviranju ljepotu konja i potpora su svima onima koji vole i u svojim stajama imaju ovu plemenitu životinju, od zaborava čuvaju tradiciju i događanja kojih bez konja ne bi bilo.

NOVA GRADIŠKA – Ovogodišnja manifestacija “Konji bili, konji vrani”, održana 3. lipnja u organizaciji istoimene novogradiške Konjogojske udruge i pod pokroviteljstvom Grada i Brodsko-posavske županije te uz potporu brojnih sponzora i donatora pokazala je svu raskoš i ljepotu autohtone pasmine konja lipicanaca, ali i drugih plemenitih pasmina poput frizijaca i noniusa. Također je donijela i dašak tradicijskih vremena bogato urešenim slavonskim zapregama kojima su se gradom provezle posade i tamburaši odjeveni u nošnje, uz pjesmu i svirku i podsjetili kako su to nekada izgledali slavonski svatovi. Provezli su se u zapregama i fijakerima i predstavnici grada, Ivana Trupina i Borislav Vidošić, zamjenici gradonačelnika te u ime Brodsko-posavske županije Željko Burazović, pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu.

Ove se godine odazvao rekordan broj svatovskih zaprega, njih 14 i 6 jahača koji su, nakon zajedničkog blagoslova sudionika i okupljenih, a koje je obavio vlč. Roko Ivanović, novogradiški kapelan, vodili povorku kroz grad. Na čelu povorke su bili mladi barjaktari s državnom i zastavom udruge domaćina, Florian Čumurdžić i Klara Devčić. Po povratku iz Grada proglašene su i najljepše zaprege:

Za najizvorniju i najljepšu zapregu proglašena je ona vlasnika Željka Matijevića iz Bodovaljaca, za koju je rekao da je zasluga supruge Josipe, drugo mjesto osvojila je zaprega Patricije Dizdar, a treće mjesto zaprega Maria Kube.

Za najupareniju zapregu proglašena je zaprega Petra Zdravčevića.

Titulu “najsimpatičnije” ponijela je zaprega, kojom je upravljao Matej Belo, najveselijom je proglašena zaprega Zdravka Lalića, a nagradu “mali” pehar dobila je i zaprega koju je vozio Zlatko Zajac koji je na manifestaciju stigao iz najudaljenijeg mjesta, Iloka.

Okupljene su potom pozdravili i zahvalili na dolasku i potpori Dražen Madžarević, predsjednik Udruge “Konji bili, konji vrani”, Željko Burazović u ime županije i među ostalim zahvalio na manifestaciji kojom se čuva tradicija i baština, kao dio identiteta hrvatskoga naroda. Zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije izrazila je i Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika te pohvalila rad Udruge “Konji bili, konji vrani” i njihovo nastojanje da se sačuva i s ponosom prezentira baština koju su nam ostavili naši stari. Ujedno je manifestaciju i otvorila, a svi spomenuti su i uručili nagrade i pehare vlasnicima najljepših zaprega.

Uslijedila je vožnja preciznosti (zaprege), a sudjelovali su : Željko Matijević (Bodovaljci), Domagoj Grgić (Bebrina), Slavko Tepavac (Bročice), Darko Čeliković-Čaruga (Ernestinovo), Zlatko Zajac, (Ilok) Matej Belo (Pleternica), Mario Kuba (Jakšić), Dražen Madžarević (Nova Gradiška).

Prvo mjesto osvojio je Željko Matijević, drugi je Darko Čeliković-Čaruga i treći Zlatko Zajac. Nagrade su uručili Davor Vlaović, saborski zastupnik i Monika Stazić tajnica Udruge “Konji bili konji vrani”.

I na ovogodišnjoj 5. po redu manifestaciji “Konji bili, konji vrani” vozile su se utakmice jednoprega i dvoprega, kombinirani kup Republike Hrvatske. Parkur je postavio Filip Grgačević, sudac Ivan Kuna

U vožnji jednoprega sudjelovali su: Dražen Madžarević, Filip Nikolić, Domagoj Grgić,Ivan Nikolić i Klara Devčić.

Prvo mjesto osvojila je Klara Devčić, drugi je Domagoj Grgić, a treće mjesto pripalo je Draženu Madžareviću.

U utakmici dvoprega sudjelovali su Dragan Ivušić, Matej Belo, Ivan Đurasović i Adam Dorić. Poredak je slijedeći: 1.Adam Dorić 2. Ivan Đurasović 3. Dragan Ivušić.

I na kraju je uslijedilo i teklićko jahanje u kojemu su sudjelovali: Floriano Čumurdžić, Klara Devčić, Patricija Dizdar, Adam Dorić, Luka Terzić, Filip Nikolić i Domagoj Grgić. Prvo mjesto pripalo je Klari Devčić (udruga Konji bili, konji vrani” NG), 2. mjesto osvojio je Luka Terzić i treće mjesto Adam Dorić. Nagrade su uručili u ime Udruge “Konji bili, konji vrani” Marija Madžarević i vlč. Roko Ivanović.

Svakako treba istaknuti kako su pobjednici svake utakmice prošli parkurom u počasnom krugu uz svečani “Radecky marš”.Za odličnu glazbu tijekom natjecanja pobrinuo se Krešimir Baković Bakas, koji je manifestaciju i vodio, a svakako treba istaknuti kako je u ocjenjivanju svatovskih zaprega sudjelovao i Damir Oršulić-Jaka.

Prekrasnu manifestaciju kojom se Nova Gradiška itekako može ponositi dodatno je obogatila Udruga “Nobiles de Croatia” iz Zagreba. Nedavno je njihova članica postala i naša Marina Lalić, vrlo aktivna u udruzi “Konji bili , konji vrani”. Kako nam je rekla predsjednica Zvjezdana Klarić, nacionalni sudac za dresurni jahački sport, Udruga “Nobiles de Croatia” se bavi promicanjem baroknog umjetničkog jahanja, uzgojem lipicanaca i priče o hrvatskim dvorcima i hrvatskoj plemićkoj baštini kroz povijest. Prezentirali su vrijeme od 16-19 st. uz renesansne plesačice, ljepotu frizijaca iz srednjeg vijeka, modernog frizijca, lipicanaca, kao i legende o vilama.Uz njih su nastupili i članovi udruge “Podkalnički plemenitaši” s dvorskim plesovima 19 st., a u odorama, koje su replike originala prve hrvatske primadone, grofice Sidonije Rubido-Erdody.

Na najljepši način Udruga “Konji bili, konji vrani” proslavila je i 5. rođendan ove vrijedne manifestacije po kojoj postajemo sve prepoznatljiviji i koju svake godine sa zanimanjem očekujemo.

Organizatori su, uz mnoštvo volontera, pripremili za svoje goste i posjetitelje, baš kao što se uvijek u Slavoniji i radi, obilje ića i pića, a za odličnu atmosferu pobrinuli su se navečer Jocker band i gost Miroslav Škoro.

Sve čestitke organizatorima i domaćinima manifestacije “Konji bili, konji vrani”. Oni su potvrda da, sve dok je ovakvih ljudi, istinskih zaljubljenika u vrijednosti koje su u temeljima nacionalnog identiteta i naše Slavonije, našeg zavičaja, trajat će i tradicija i narod.

Related Post