TRIBINA „ZVIŽDAČI – HRVATSKA PERSPEKTIVA“

1113 0

„TKO ZVIŽDI ZLO NE MISLI“

 

ZAGREB – U sklopu 9. Subversive Festivala – Politike prijateljstva Centar za mirovne studije organizira projekcije filmova i tribine kojima želi naglasiti važnost zviždača u današnjem svijetu Razotkrivanje u kinu Europa, od 9. do 13. svibnja 2016.

 

Filmovi i tribine zamišljeni su kao motivacija svima nama da jačamo vlastitu građansku hrabrost koja polako, ali sigurno postaje najmoćnije oružje u borbi protiv društvene nepravde. Iz bogatog programa filmova i tribina dostupnog ovdje, CMS izdvaja dvije tribine – razgovor o aktualnoj temi u susjednoj BiH o zviždačima iz tuzlanske tvornice Tuzla kvarc te razgovor s bivšom glasnogovornicom Haškog suda Florence Hartmann.

 

Tribina “Zviždači – hrvatska perspektiva”, u srijedu, 11. svibnja u 19 sati bit će posvećena lokalnom i regionalnom kontekstu prava na pristup informacijama i zviždaštvu. Nakon projekcije jedinog regionalnog filma na repertoaru Cijena pravde iz bosansko-hercegovačke produkcije koji govori o radnicima tvornice Tuzla kvarc koji su prijavili korupciju koja je na kraju rezultirala propašću tvornice, na tribini će gostovati i Zlatan Velagić, jedan od radnika koji je bio ključan za dokazivanje ove afere. Uz moderaciju Jelene Berković iz GONG-a na tribini će raspravljati i Bojan Bajić, producent filma, kao i Mark Worth iz inicijative South East Europe Coalition for Protection of Whistleblowing te Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava .

 

Na tribini “Tko zviždi zlo ne misli”, u petak, 13. svibnja u 20 sati, sudjeluju Florence Hartmann, na području bivše Jugoslavije posebno poznata bivša glasnogovornica Haškog suda, koja će govoriti o svojoj knjizi Zviždači, Jennifer Schulte, istraživačica ljudskih prava s posebnim naglaskom na praćenje posljedica svjetske politike u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi, te Jillian York,  direktorica organizacije International Freedom of Expression koja djeluje u sklopu mreže Electronic Frontier Foundation.  Nakon najpoznatijeg svjetskog zviždača Snowdena i nedavnog zviždačkog projekta Panama Pappers, ova rasprava osvrnut će se na aktualni globalni kontekst u kojem zviždači djeluju.

 

Od 9. do 14. svibnja u kinu Europa (dvorana Müller) bit će prikazani i mnogi filmovi o temi zviždača:


·         Citizenfour (9. svibnja u 18 sati)

·         Hakerski ratovi (10. svibnja u 18 sati)

·         Cijena pravde (11. svibnja u 19 sati)

·        Najopasniji čovjek u Americi: Daniel Ellsberg i slučaj Pentagon (12. svibnja u 18 sati)

·         Ušutkani – rat protiv zviždača (14. svibnja u 18 sati)

 

Related Post

FORUM ŽENA SDP-a

Autor - 09/12/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 9. prosinac 2013. – Članice Foruma žena Gradske organizacije SDP-a danas su u posjetile Udruge za pomoć osobama…