TROŠARINA NA RAKIJU I TRADICIJU – Pečenje voćnih rakija postao još jedan posao koji se ne isplati

1011 0

Nakon što je prijavljen Mirku Gašparoviću iz Vrbove zbog rakije koju je legalno ispekao inspektori i policija upali u dvorište kao da je kriminalac

NOVA GRADIŠKA, 7. ožujak 2011. – Našli smo veliko zadovoljstvo u mirovini, radu u voćnjaku i uzgoju pčela. To što mi radimo savjetovao bi mnogima koji imaju zemlju, ne znaju što bi s njom, a

imaju vremena. Šteta što je na području Vrbove i brdskom dijelu općine Staro Petrovo Selo puno zapuštenog zemljišta koje je zaraslo u šikaru. Prilika je za sve ljude da šikaru iskrče i padine Babje gore oplemene, a sebi, uz materijalnu korist, priušte i zadovoljstvo – kazao je prije tri godine Mirko Gašparović na Božićnom sajmu u Novoj Gradiški.

Danas je Mirko ogorčen čovjek i vjerojatno ga više nećemo sretati na ovakvim i sličnim manifestacijama i sajmovima. Nije sa suprugom Milkom bio ove godine na štandu na Poljoprivredno-poduzetničkim idejama i prodavao svoje rakije od šljive i kruške vilijamovke i med iz njihovog voćnjaka upakirane u atraktivni ambalažu.

Mirko je među prvima okusio što znači trošarina na alkoholna pića, pravnu državu i borbu protiv sicve ekonomije. Iako je sve imao prijavljno, netko ga je prijavio da peče rakiju i u siječnju su mu iznenada u dvorište banule dvije inspektorice u pratrnji tri policajca.

 

– Rekao sam da je sve legalno, da imam prijavljeno Opće Poljorivredno poduzeće i kazan za pečenje rakije, ali da rakiju nisam prijavio jer još nije istekao rok za prijavu. Rekli su da će kada su već tu napraviti kontrolu i iz susjedstva pozvali još dva svjedoka. Obavili su pretres kuće iako nisam imao ništa sakriveno. Kao obitelj i kao OPG imam pravo godišnje na 50 litara rakije bez trošarine. Na ostatak se mora platit trošarina koja po litri rakije iznosi 22,30 kune. Nemam ništa protiv toga da se državi mora platiti i platio sam 10.800 kuna za oko 500 litara rakije. Nije to dobro jer još uvijek rakiju na koju sam platio trošarinu ne smijem prodavat. Morao bi je još slati na analizu da se utvrdi da li ona odgovara za flaširanje, a ako dobijem odobrenje onda mi Carina mora dati markice ijoš moram plaiti 23 posto PDV-a. Trebao bih nabaviti i boce i izraditi etikete. Rakija stoji i prodavat je ne smijem i nemam računa provesti tu cijelu proceduru. Ove godine neću peći rakiju, jer da sam imao kome prodao bi i ovu. Meni je ovo društvo dalo toliki moral da odustajem od svega toga. Postao sam preumoran i jer mi nitko ne daje nikakve volje za rad. Nisam protiv da se državi plati jer i ona mora svoje dobit, ali ovo nije dobro. Trošarine su mjera da mi ne radimo, a govorio sam kako bi se mladi ljudi trebali baviti voćarstvom. Platio sam trošarinu i prošle jeseni nisam kupio gnojivo. Kada bi platio i PDV-e bio bi to velik nobvac koji trebna izvadit iz voća. Jako je to žalosno – kaže ogorčeni Mirko Gašarović iz Vrbove.

Mirko Gasparović

 

Dakako da Mirko obrezuje svoje voćke i ne može dozvoliti da mu propadne trud i novac uložen u podizanje nasada kruške vilijamovke. Iako je u nasad hektara vilijamovke, na stupovima i žici, za kopanje dva bunara i navodnjavanje kap na kap uložio 100 tisuća maraka, sada bi, kako kaže, najradije kupio koze da nasad pobrste.

Novi Zakon o trošarinama počeo se primjenjivati od prvog siječnja prošle godine, a najveća novost je uvođenje trošarina za male proizvođače alkoholnih pića tako da je doveo u pitanje staro dobro pečenje rakije ukoliko se ne podmire obveze prema državi. Predvidio je i kazne za one koji ga krše u iznosu od dvije do deset tisuća kuna. Ako rakiju koju ste ispkeli sami pijete, činite to protiv zakona jer i na tu rakiju morate platiti trošarinu. Zakon o trošarinama će uvesti mnogo više reda na tržište rakije, profitirati će veći, a izgubiti mali proizvođači , jer će cijena, uključujući sve troškove, ako kaže Mirko Gašparović, biti 70-80 kuna po litri, a ne kao danas tridesetak kuna. Država je osigurala svoje prihode i kod malih proizvođača izazvala revolt, potpisivanje peticija s zahtijevom da se zakon korigira. Sam po sebi ne bi bio tako loš da nije uvod, čega se boje svi mali proizvođači na selu, u zabranu prodaje, kako vole reći, prodaje seljačkih proizvoda na kućnom pargu i zatiranje kulturološkog nasljeđa i običaja. To je i glavna zamjerka ovom zakonu.

Na skupštini Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ u Starom Petrovom Selu bili su nazočni predstavnici sordnih udruga iz Kaptola, Cernika, Nove Gradiške i Oriovca. Voćari čekaju očitovanje minstra Petra Čobabnkovića koje u upućena peticija kojom se prosvjeduje protiv trošarina na alkoholna pića i traži smanjenje trošarine i povećanje neporezive količione rakije.

Zaključak je da ove godine neće biti ocjenjivanja voćnih rakija, zahvaljujući kojima se proteklih godina, kao i kod vina, znatno podigla kvaliteka. Razlog je strah od inspektora . Boje se da ih netko ne popiše i prijavi i onda eto u dvorištu inspektora u pratnji policije, kao kod Mirka Gašparovića.

Related Post