TURIZAM KAO GOSPODARSKI RAZVOJ: Općina Cernik ima velike turističke potencijale

6375 0

Autor Franjo Samardžić
CERNIK, 13. srpnja 2020. – Turistički novinari iz PR agencije „Zlatne riječi“, koji su 11. srpnja boravili u brodsko-posavskoj županiji, u obilazak dijela turističkih destinacija na području županije krenuli su iz Cernika sa imanja Opođe i kušaonice Stanal vlasnika Stanka Lazića. Nije Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice brodsko-posavske županije, slučajno izabrala Cernik kao polazišno mjesto upoznavanje raznovrsne turističke ponude koja se nudi u brodsko-posavskoj županiji. Veliki su, naime, turistički potencijali koje ima općina Cernik. Nažalost, još uvijek nisu dovoljno iskorišteni iako Cernik i cernički kraj mogu po raznolikoj turističkoj ponudi biti među vodećim turističkim destinacijama u Slavoniji. Da se to promijeni, afirmira turistička ponuda i dovedu turisti napore uz Općinu Cernik ulažu Franjevački samostan i gvardijan Vjencislav Janjić, te Općinska turistička zajednica na čijem je čelu Ivan Ivanović.
O tome što to Cernik nudi i koje sve turističke potencijale, osim poznatih suhomesnatih i drugih gastronomskih delicija, ima za ponuditi govorili su općinski načelnik Vitomir Žakić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara općine Cernik Zvonko Živković i predsjednik Turističke zajednice općine Cernik Ivan Ivanović.
Predstavljajući Općinu Cernik i njene turističke potencijale načelnik Vitomir Žakić naglasio je da područje općine pokazuje da Slavonija nije tako ravna kako se smatra, ali ni površinski mala općina jer ju većim dijelom čini Psunj i šumsko područje sa izletištem Strmac. Dodao je da se Općina Cernik može pohvaliti s nekoliko kulturnih i povijesnih objekata, a istaknuo da je mjesto Cernik staro je 750 godina. Jedan je franjevački samostana koji ima Arheološko-biblijski muzej koji ima najmanju bibliju u Europi i artefakte iz Izraela stare tri tisuće godina. Istaknuli su prirodne ljepote i Psunj kao najviši vrh Slavonije.

Na području općine ima oko stotinu kreveta. Samo u Školi u prirodi u Cerničkoj Šagovinu ima 63 ležaja, kazao je Ivan Ivanović, a ostale smještajni kapaciteti imaju opća poljoprivredna gospodarstva i franjevački samostan koji u osam apartmana ima 20 ležajeva.
Zvonko Živković je predstavio ćuptete, poznati i jedinstveni cernički kolač sa mesom koji postoji samo u Cerniku. Istaknuo je da su najbolju u vrijeme kolinja kada se pravi od fila za kulen i kobasicu s posebnim tijestom.
-Na taj se način isproba fil za kulen, kulenove seke i kobasice. Smatram da bi ćuptete mogle biti komercijaslni proizvod. Organiziramo Ćuptetijadu i ocjenjivanje ćupteta koje se razlikuju tek u nijansama, ovisno o ljutini. Jako dobro pašu s portugizcem koji je naša tradicionalna sorta vinove loze. Između 1. i 2. svjetskog rata bilo je u cerničkom vinogorju preko 100 hektara sa milijun trsova portugizca. Poslije 2. svjetskog rata vinogradi su uništeni. Sada kroz udrugu pokušavamo obnoviti tu vinogradarsku tradiciju. Portugizac smo uzeli kao naš zaštitni znak i sredinom listopada, dok je vino mlado i sazriju prvi kesteni imamo Dane portugizca u podrumu dvorca Kulmer gdje se okupimo i obavimo prvo krštenje vina u Hrvatskoj. – kazao je Zvonko Živković.
Na području općine više je vinogradara i poznatih vinara kao što su Živković, Kobre, Jurković i drugi koji proizvode kvalitetna vina, a graševina je dominantna.
Kratak boravak turističkih novinara u Cerniku bila je prilika za tek površno prezentiranje raznovrsne turističke ponude koja se nudi na području općine, od kulturnih znamenitosti i manifestacija, do vjerskog turizma i povijesnog, kulturnog i vjerskog blaga koje ima franjevački samostan, gastronomskim delicijama i vinima, čijoj je prezentaciji posvećen dobar dio posjete novinara brodsko-posavskoj županiji. Pokazao je koliko je nužna prezentacija turističke ponude u aktiviranju turizma kao gospodarske grane koja, unatoč potencijalima, ne može postići uspjeh ako se ne dovedu turisti.

Related Post