U Novoj Gradiški održan redovni izvještajni Sabor Podružnice HDS BPŽ

2548 0

Autorica Višnja Mikić

 

NOVA GRADIŠKA – U petak, 16. veljače održan je redovni izvještajni Sabor podružnice HDS-a Brodsko-posavske županije kojem su, među ostalima, bili nazočni gosti: tajnik stranke, mr Vjekoslav Indir, zatim predsjednik Vijeća mladih, Zdeslav Indir, Marija Petričević, predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Nova Gradiška,  član predsjedništva odbora, Ivan Heli i drugi.  

Nakon  upoznavanja s dnevnim redom i izbora radnih tijela Sabora, član Predsjedništva stranke i predsjednik Podružnice HDS-a u Brodsko-posavskoj županiji, Vlado Hruban, podnio je izvješće o radu podružnice, naglasivši na početku kako stranka  štiti i promiče hrvatske narodne interese, domoljublje te tradicionalne demokršćanske  vrijednosti. 

Podružnica broji oko 570 članova u 13 ogranaka te dva ogranka sa članovima, gdje nije  ustrojeno predsjedništvo, pa će u slijedećem periodu biti značajnije  aktivnosti u  ograncima Slavonki Šamac i Bebrina.

Predsjedništvo Podružnice u protekloj godini održalo je sedam  sastanaka o različitim  temama. 

Poslije svake sjednice  predsjedništva  stranke na razini  države, gdje je i Hruban član,  sazivao je prošireno predsjedništvo podružnice i  upoznavao članove  s odlukama i smjernicama rada HDS-a.  U proteklom razdoblju, Hrvatska demokršćanska stranka postala je dio Europske pučke stranke.

Na sjednici proširenog predsjedništva  posebno je  naglašavana  vrijednost obitelji, a svaki član stranke pozvan je  na življenje  vjere u svakodnevnom životu i radu, posebno sada,  u korizmi. Već tradicionalno, pred Cvjetnicu, organizira se poklanjanje maslinovih grančica  u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu. 

Za sve članove   podružnice HDS -a Brodsko-posavske županije posebno mjesto zauzima obilježavanje obljetnice  VRO  „Bljesak“ kao simbola   slobode i oslobađanja ovog kraja  i Domovine. Svake godine odaje se dužno poštovanje  poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, uz riječi zahvalnosti njihovim obiteljima. 

Podružnica se aktivno uključuje  i u obilježavanje  Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i  Dana hrvatskih branitelja te VRO  „Oluja“. 

Članovi stranke na području podružnice aktivni su u sportskim, vatrogasnim i drugim društvima i udrugama gdje su također prepoznatljivi. 

O dosadašnjem aktivnom radu Podružnice govori i podatak da ista ima  člana predsjedništva HDS-a, zatim dvije članice Predsjedništva Vijeća mladeži i  dvije članice Predsjedništva Vijeća žena, među njima  i predsjednicu Vijeća žena. 

Predsjedništvo Podružnice HDS-a Brodsko-posavske županije podržalo je  Izvješće predsjednika, što su učinili i članovi podružnice  u petak, na njezinom izvještajnom saboru.

Prihvaćeno je i izvješće Nadzornog odbora podružnice te plan i program za ovu i slijedeću kalendarsku godinu, gdje je naglašeno  daljnje učlanjivanje  u stranku, promicanje osnovnih načela HDS-a i  čovjeka kao najveće vrijednosti te obitelji kao  prirodnog  i zdravog temelja  društva. Članovi podružnice uključit će se u rad temeljnih ogranaka i aktivirati se u pripremama za ovogodišnje izbore za  Europsko vijeće, za parlamentarne i predsjedničke izbore, ali i za lokalne izbore koji će biti održani slijedeće godine.

Skup su zatim pozdravili gosti, među njima Marija Petričević, predsjednica GO HDZ-a Nova Gradiška koja je čestitala podružnici HDS-a BPŽ na uspješnom dosadašnjem radu i vrijednostima za koje se stranka zauzima. Naglasila je kako HDZ i HDS povezuju  općeljudske i vjerničke vrijednosti te zajedničke teme, jer, ističe, čovjek bez  temeljnog morala i duhovnosti ne može napredovati.  Podsjetila je na riječi prof dr Tomislava Ivančića,  koji je govorio da najprije treba ići „na koljena“, a onda na posao, među prijatelje, pa i u politiku. Petričević očekuje dobru suradnju s HDS-om u uspješnoj, prirodnoj koaliciji s HDZ-om.

Nazočnima se zatim obratio Zdeslav Indir, u ime Vijeća mladih HDS-a, čiji je predsjednik, naglasivši kako je ovo Vijeće još na svojem početku, ali vrlo aktivno sudjeluje u središnjim tijelima stranke. Spomenuo je zatim pridruživanje HDS-a Europskoj pučkoj stranci na čemu se radilo zadnjih   godinu dana i  HDS je  stranka koja je ostvarila  najbrži put do EPS-a. Stoga  je zahvalio  na pomoći i podršci čelništvu HDZ-a i europarlamentarcima. Spomenuo je i plan povezivanja Vijeća mladih HDS-a s više organizacija mladih u Europi ( s mladeži Europske pučke stranke, sa sveučilišnom organizacijom i nekim drugima).

Vjekoslav Indir prenio je skupu pozdrave saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, dopredsjednika stranke, Davora Vukmirića,  zamjenika predsjednika stranke, Branka Hrga i saborskog zastupnika i predsjednika stranke prof dr Gorana Dodiga. Indir je također pohvalio rad podružnice HDS-a u Brodsko-posavskoj županiji kao najaktivnije, a posebno  aktivnosti i zalaganje u radu podružnice  i stranke pohvalio je predsjednika podružnice i člana predsjedništva, Vladu Hrubana. Naglasio brz i kvalitetan pristup Europskoj pučkoj stranci, pohvalio aktivnosti vrha HDZ-a pri tome, kao i osobno zauzimanje Hrvoja Zekanovića i Zdeslava Indira. Kazao je kako se sada treba angažirati da bi što više zastupnika iz Hrvatske i stranke HDS-a  ušlo u EU parlament te zajedno s koalicijskim partnerom ondje aktivno zastupalo interese hrvatskog naroda. Plan je izlaženje i na parlamentarne izbore s koalicijskim partnerom, a onda će uslijediti predsjednički izbori na kojima će HDS podržati kandidata koalicijskog partnera.  Potaknuo je sve članove podružnice HDS-a Brodsko-posavske županije neka što prije počnu s pripremama za lokalne izbore koji će biti slijedeće godine, kako bi se na vrijeme pripremili i  mogli participirati u lokalnoj vlasti.

Poželio je podružnici i dalje kvalitetan i i uspješan rad.

Related Post

Održan Festival matematike

Autor - 18/05/2022 0
Autor: Zdenka Kuštrin, učiteljica matematike, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo Kako bismo popularizirali nastavu matematike 16. svibnja održan…