U Okučanima svečano obilježena 28. obljetnica VRO “Bljesak”

1533 0

Autor/Foto: MORH/ F. Klen

 

U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji

U Okučanima je u ponedjeljak 1. svibnja 2023., uz polaganje vijenaca i ruža na spomen-obilježje “Kocke vedrine” i podsjećanje na sve poginule te prelet dva MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva održana središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Ministar obrane Mario Banožić u izaslanstvu Vlade predvođenim predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, u kojemu su bili i potpredsjednici Vlade i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Tomo Medved i Davor Božinović, položili su vijence i odali počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak. Ruže su na spomen obilježje položili kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije MUP-a RH.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je važnost, na ovu obljetnicu i na ovom mjestu, prisjetiti se heroja Domovinskog rata. “Danas smo tu da mladim generacijama prenesemo ključne trenutke Domovinskog rata i da se kao narod i kao društvo prisjećamo trenutaka bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske”, kazao je.

Zahvalivši hrvatskim braniteljima na njihovoj žrtvi, hrabrosti i slobodi te upućujući čestitke svima koji su sudjelovali u VRO Bljesak, ministar obrane Mario Banožić je istaknuo: “Sjećamo se svakog poginulog, nestalog i stradalog hrvatskog branitelja i odajemo počast onim generacijama koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i zahvaljujemo im za sve što su učinile u stvaranju države Hrvatske. Danas s ponosnom možemo reći kako je Hrvatska vojska stasala u modernu oružanu silu. Ova Vlada od početka mandata odlučna je u nastavku jačanja sve tri grane Hrvatske vojske i neumorno će prenositi istinu o Domovinskom ratu mlađim generacijama”, poručio je ministar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako nema ni jednog hrvatskog vojnika ni policajca kojemu se trenuci provođenja operacije nisu usjekli u pamćenje. “U mozaiku svih naših pobjeda, VRO Bljesak ostat će trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda. Bili su to trenuci spremnosti na žrtvu u oslobađanju domovine i to moramo prenositi na buduće naraštaje”.

Ministar branitelja Tomo Medved ujedno je otvorio športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije.

Misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje te civilne žrtve u crkvi Sv. Vida predvodio je mons. Antun Škvorčević, biskup Požeške biskupije. U sklopu cjelodnevnog programa u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva. Održane su i pokazne vježbe sposobnosti pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga uz korištenje helikoptera Black Hawk te Antiterorističke jedinice Lučko, dok su pripadnici Vojne policije demonstrirali rad službenih vojno-policijskih pasa. Održan je i letački program akrobatske grupe Krila Oluje.

Obilježavanju 28. obljetnice VRO Bljesak nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović s izaslanstvom OS RH i načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO Bljesak i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te izaslanstva županija, gradova i općina.

Završetkom pokaznih vježbi uzvanici su nazočili dolasku na cilj natjecatelja za najspremnijeg pripadnika OS RH “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”. Ovogodišnju titulu najspremnijeg vojnika ponio je satnik Ivan Gerenčir, pripadnik bojne Pume GOMBR, prvi stigavši na cilj.

U večernjim satima u Spomen parku hrvatskim vitezovima predviđen je koncert Jazz orkestra HV-a.

Podsjetimo, operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. godine hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Related Post