U subotu se održava lokalno natjecanje podmlatka i mladeži CK u pružanju prve pomoći

718 0

Autor Franjo Samardžić

Do sada smo ostvarivali jako dobre rezultate i osvajali prva, druga i treća mjesta na međužupanijskim i državnim natjecanjima. Moram naglasiti da nisam previše zadovoljan jer smo nekada na lokalnim natjecanjima imali i po trinaest ekipa – kaže Franjo Pavlović

NOVA GRADIŠKA, 6. ožujka 2019. – Ekipe Crvenog križa u osnovnim i srednjim školama pripremaju se za natjecanje iz prve pomoći koje će se održati u subotu 9. ožujka u Društvenom domu u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška. Ove godine to je 22. natjecanje po redu, koje se kao i prijašnjih godina organizira uz potporu Grada Nova Gradiška. Sudjelovat će pet ekipa, dvije ekipe mladeži iz srednjih i tri ekipe podmlatka iz osnovnih škola.

O značaju obučenosti za pružanje prve pomoći i radu mladeži Crvenog križa u školama razgovarali smo s Franjom Pavlovićem, ravnateljem Gradskog i Županijskog društva CK.

-Do sada smo ostvarivali jako dobre rezultate i osvajali prva, druga i treća mjesta na međužupanijskim i državnim natjecanjima. Moram naglasiti da nisam previše zadovoljan jer

smo nekada na lokalnim natjecanjima imali i po trinaest ekipa. Posljednjih godina malo se škola prijavljuje na natjecanje, jer su se nekada nastavnici u školama više angažirali i imali više volje za tu aktivnost.

Vidimo kakve se sve katastrofe dešavaju u svijetu i jako je bitno obučiti djecu od vrtića, osnovnih i srednjih škola, do odraslih u pružanju prve pomoći. Naglasio bih da to nije hitna pomoć već je to prva pomoć koja se pruža unesrećenom na mjestu stradavanja. Znamo i da puno ljudi stradava u prometu i u raznim nesrećama u kući i obitelji. Nesreće se gotovo svakodnevno dešavaju mlađim i starijim osobama. Zato je jako bitno educirat sve pučanstvo, posebno djecu i mladež da znaju pružit prvu pomoć – kazao je Franjo Pavlović.

Nije propustio pohvaliti škole koje godinama u kontinuitetu rade s mladima i obučavaju ih u pružanju prve pomoći.

-Svakako bih pohvalio novogradišku OŠ „Ljudevit Gaj“ i mentoricu Nevenki Bjelić i Gimnaziju Nova Gradiška i mentoricu Zrinku Grgić, koje svake godine pripremaju ekipe za natjecanje. Moram pohvaliti i ravnateljice tih škola koje ima daju potporu bez koje nije moguće provoditi aktivnosti Crvenog križa- kaže Pavlović.

Nakon izlučnih lokalnih natjecanja Županijsko društvo CK se priprema za međužupanijsko natjecanje koje će se održati u Slavonskom Brodu, na koje će s novogradiškog područja ići po jedna ekipa podmlatka i mladeži.

Related Post