Učenici Industrijsko-obrtničke škole obilježili Svjetski dan kravate

1882 0

NOVA GRADIŠKA,  18. listopada 2017. –  Industrijsko-obrtnička škola  obilježila je danas Svjetski dan kravate koji ova škola obilježava još od 2008. godine. Tada su bili domaćin učenicima strukovnih škola  na državnog natjecanju Dani odjeće, a partner je bila  Academica  Cravatica  iz Zagreba.

-Svake godine  u tekstilnoj radionici  krojači šivaju kravate i animiraju cijelu školu da nose kravate, da kravatom obilježavamo  Međunarodni dan kravate  i priključujemo se  školama  također obilježavaju taj dan- kazala je Goranka Nikiforov.

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Putem televizijskih postaja, instalacija Kravata oko Arene postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi.

Related Post