UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

1055 0

NOVA GRADIŠKA, 11. svibanj 2013. – Početkom travnja Udruga gluhih i nagluhih započela je provedbu projekta ”Europa- SADA.” Projekt je podržan od strane Brodsko-posavske županije, Savjeta za EU integracije, a trajat će do 30.05.

 

Nakon pokretanja Facebook grupe- ”Mladi – pokret!”, aktivnosti čiji je cilj okupiti mlade, i one koji se tako osjećaju- predstavnike Udruga, volontere i ostale aktivne građane-, te ih predstavljanjem projekata unutar Programa ”Mladi na djelu” potaknuti na sudjelovanje u istom, u utorak, 07. 05. započeli smo provedbu ostalih aktivnosti projekta, i to predavanjem na temu međunarodnog znakovnog jezika.

 

Predavanje je održala prof. Mirjana Juriša, predstavnica Saveza gluhih grada Zagreba. Tijekom predavanja istaknula je kako je međunarodni znakovni jezik još uvijek u nastajanju, te je posvetila dobar dio predavanja suzbijanju predrasuda prema znakovnom jeziku.

 

Provedbu projektnih aktivnosti nastavili smo prezentacijom Programa ”Mladi na djelu”, projekata koje je Udruga provela, te u kojima je sudjelovala, u sklopu tog Programa. Prezentacija ”Upoznajem Europu” je održana u prostoru čitaonice Gradske knjižnice Nova Gradiška, u četvrtak 09.05., na Dan Europe. Aktivnost je bila usmjerena kako mladima, tako i predstavnicima Udruga. Nakon prezentacije, podijelili smo naša iskustava vezana uz prijavu, te provedbu tih projekata. Tom prilikom smo najavili buduće projekte Udruge, čija provedba kreće ovog ljeta, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Također smo iskoristili priliku kako bi prisutnima predstavili videa koja su nastala tijekom provedbe dva projekta- ”Best practices for inclusive society” i ”Learning today for a better future”, kako promotivna videa, tako i video koji su sami sudionici projekta osmislili i snimili na temu projekta. U nastavku članka donosimo i ta videa, kao poticaj mladima kako bi se i sami uključili u ovakve i slične projekte; te kako bismo proširili i promovirali rezultate tih projekata, ali i Program ”Mladi na djelu”.

 

Promotivne aktivnosti ovog projekta, te promocija ostalih projekata Udruge održana je u 10. i 11.05., tijekom prijepodneva na Gradskom Korzu. Dijeljenjem letaka, knjižice o pravima gluhih i nagluhih, te brošura o različitim pod-akcijama programa ”Mladi na djelu” upoznali smo građane Nove Gradiške o mogućnostima uključivanja u aktivno građanstvo, kao i s radom Udruge gluhih i nagluhih kako bi senzibilizirali lokalnu zajednicu o problemima gluhih i osoba oštećena sluha, te povećali uključenost lokalne zajednice u volonterski rad i rješavanje problema marginaliziranih skupina u društvu.

 

Napominjemo kako su aktivnosti ovog projekta održane u sklopu EU tjedna- koji Brodsko-posavska županija organizira u suradnji s brojnim Udrugama, pa tako i s UGNG-, te nam je cilj bio, u godini hrvatskog pridruživanja zajednici europskih naroda, predstaviti građanima svih dobnih skupina, s naglaskom na mlade, mogućnosti koje nam EU pruža kroz uključivanje u aktivno građanstvo i rad s mladima; a u svjetlu Europske godine građana.

 

Još jednom podsjećamo sve zainteresirane da se uključe u Facebook grupu ”Mladi-pokret!” https://www.facebook.com/groups/401730663259534/, gdje mogu pratiti redovne objave UGNG o budućim projektima u kojima mogu sudjelovati.

 

Nikolina Jureković

Odnosi s javnošću

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Related Post

Autor - 26/03/2012 0
  NOVA GRADIŠKA, 26. ožujak 2012. – Redovnu godišnju Skupštini članovi OTC „Classic 99“ održali su u subotu u nazočnosti…