Udruga gluhih i nagluhih: „Power of Art“ – Moć umjetnosti

1204 0

Nova Gradiška, 19. lipanj 2018.  -Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška jučer je, 18. lipnja, započela provedbu aktivnosti razmjene mladih unutar Erasmus+ projekta „Moć umjetnosti“. Projekt je odobren na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije.

Projekt je razvijen u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Backlash iz Španjolske, Aktif Genclik ve Spor Kulubu Dernegi iz Turske, Asociata D.G.T iz Rumunjske i AKTO iz Portugala.

Projekt teži pružiti mladima iz 6 europskih zemalja znanja i vještine potrebne za kreiranje sadržajnih umjetničkih poruka usmjerenih promicanju temeljnih vrijednosti EU, kako su sadržane u članku 2 Lisabonskog sporazuma.

Razmjena mladih se održava u našem gradu do 26. lipnja, te smo okupili ukupno 30 sudionika. Razmjeni su se priključile i dvije mlade volonterke udruge.

Ciljevi ove razmjene su:

-Ostvariti inkluzivno sudjelovanje svih mladih članova našeg društva neovisno o poteškoćama s kojima se susreću (invaliditet, nedostatak komunikacijskih vještina, ekonomske i društvene prepreke, život u ruralnom području itd.);

-Pružiti znanja i vještine koje će mladima pomoći u jednostavnom i efikasnom izražavanju stavova i borbi za promjenama kojima teže;

-Doprinijeti prevenciji radikalizacije mladih u uključenim zajednicama;

-Promovirati Erasmus+ i mobilnost mladih kao alat u borbi za razbijanje predrasuda i stereotipa.

Tijekom provedbe aktivnosti sudionici će se upoznati s temama kulture, različitosti i straha od nepoznatog, stereotipa i predrasuda, diskriminacije i ekstremizma, nasilja, kulture mira, izbjeglica, inkluzije i jednakosti te psihologije utjecaja. Korištenje metoda iskustvenog učenja omogućit će produbljivanje razumijevanja navedenih tema; uz razvoj afirmativnih stavova prema drugima i drugačijima. Taj će dio programa predstavljati usvajanje zajedničkih osnova, vrijednosti i stavova što će omogućiti učinkoviti grupni rad na razvoju kratkih filmova. Nakon toga mladi će sudionici osmisliti, režirati i snimiti kratke filmove na različite teme: različitost; strah i nerazumijevanje; ideologija; kultura nasilja; tolerancija; kultura mira; sloboda; jednakost.

Tijekom provedbe aktivnosti bit će održana javna projekcija kratkih filmova kojom želimo doprijeti do lokalne zajednice, te time utjecati na pozitivnu društvenu promjenu u stavovima koje imamo prema drugima i drugačijima.

Ovim putem pozivamo sve stanovnike Nove Gradiške i okolice da nam se pridruže, na ovom svojevrsnom filmskom festivalu, i time podrže sudionike u postizanju ciljeva projekta i promociji održivog mira u našim zajednicama.

Javna projekcija će se održati u nedjelju, 24. lipnja s početkom u 21.00 h na Ljetnoj pozornici u Novoj Gradiški.

 

Nikolina Jureković

Voditeljica projekta

UGNG

Related Post