Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ uspješnost potvrđuje kvalitetnim vinima svojih članova

7835 0

Autor Franjo Samardžić

STARO PETROVO SELO, 26. siječnja 2020. – Petrovoselska udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ promijenila je puno toga na padinama Babje gore. Njeni su članovi, kako kaže predsjednik Stjepan Pavlagić, vinogradari i voćari, vratili su život na zapuštena brda i danas imaju oko 80 hektara vinograda i voćnjaka.
I ne samo to. Ne samo da sadili nove vinograde i voćnjake i oplemenili zapušteno zemljište i vratili dostojanstvo dobrim vinima i šljivovicama, pokrenuta su, još u vrijeme prvog predsjednika Vladimira Plavca, društvena događanja koja traju i danas i nezaobilazna su dio petrovoselske vinogradarske tradicije.
Okupljanja u vinogradima u povodu blagdana sv, Vika, zaštitnika vinogradara, dovela su do manifestacije Vinkovo u Starcima i Marinjske zabave na kojoj se okupljaju vinogradari i njihovi prijatelji, ali i ljubitelji kvalitetnih petrovoselskih vina da bi krstili i uživali u mladom vinu. Nažalost, samo dvije godine trajala je manifestacija Berba grožđa u Starcima.
Sve vrijeme potporu udruzi davala jer Općina Staro Petrovo Selo, od vremena načelnika Ivana Brnića, do Željka Kočijaševića i sadašnjeg načelnika Nikole Denisa, koji kaže da se danas svi napori koje su vinogradari i vinari ulagali proteklih godina najbolje prikazuju postignutom kvalitetom i kulturom vina, posebno kvalitetnim graševinama.

Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ ima četrdesetak članova od kojih su polovica vinogradari. Kao i u ostalim vinogradima u Slavoniji dominira graševina. S plasmanom nemaju problema. Vino koje proizvedu najvećim dijelom prodaju na kućnom pragu i ugostiteljskim objektima.
-Naša su vina sve bolja i kvalitetnija o čemu svjedoče priznanja koja naši vinari donose sa ocjenjivanja i natjecanja. Tome je doprinijela i naša udruga edukacijom svojih članova u uzgoju vinove loze i podrumarstvu, pa su se naša vina dobila na kvaliteti. Smatram da smo postigli zavidan nivo kvalitete. Pored edukacije oko sadnje i održavanja vinograda, udruga ima zavidnu opremu za obradu vinograda i voćnjaka koju mogu koristiti članovi udruge. Nažalost, nemamo većeg interesa mladih ljudi zainteresiranih za vinogradarstvo iako je petrovoselsko gorje idealno za vinogradarstvo i voćarstvo. Mladi su otišli, a oni koji su ostali nisu zainteresirani – kaže predsjednik Stjepan Pavlagić i dodaje da raduje što se uspješno nastavlja obiteljska tradicija vinogradarstva.

Related Post