UČENIČKA ZADRUGA „ BRDO JABUKA“

1886 0

Učenici i učitelji uključeni u rad Učeničke zadruge „Brdo jabuka“ dobili su na Skupštini održanoj u Brđanima brojne pohvale za aktivnosti koje kontinuirano provode, kako kroz pojedine sekcije tako i za ukupan rad i postignuća

koja su zapažena od šire javnosti. Pohvale je dobila i OŠ „Vladimir Nazor“ koja godinama kroz aktivnosti izvan nastave okuplja brojne učenike, educira ih i promiče zadrugarstvo kao malo poduzetništvo. Što je to u proteklom periodu radila UZ „Brdo jabuka“ i po čemu je postala poznata govorila je predsjednica zadruge Maja Mlađen.

 

Izvješće prenosimo u cijelosti.

Dragi članovi i gosti današnje svečane sjednice,

obljetnice su prigoda da se osvrnemo na dosad učinjeno i da zahvalimo

svima koji su na različite načine pridonijeli uspješnoj realizaciji programa tijekom protekle godine rada naše Učeničke zadruge.

30.03.2011. održana je osnivačka skupština Učeničke zadruge. Na samom početku okupili smo 48 članova iz reda učenika, djelatnika i vanjskih suradnika.

Trenutno brojimo 105 članova.

Pripremanje plodnoga tla za osnivanje Učeničke zadruge „Brdo jabuka“ započeo je još puno prije 30. ožujka 2011.

Godinama već učitelji u ovoj školi rade kako bi odgojili generacije i generacije djece, ali i kako bi ih pripremili na život koji ih čeka po završetku školovanja. Cijela generacija učitelja u proteklih nekoliko godina otišla je u zasluženu mirovinu, a mi mlade generacije nastavili smo na temeljima njihova rada i zalaganja dalje napredak ove ustanove.

Na inicijativu ravnateljice Marije Petričević prije više od godinu dana počeli smo pripremati svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje Učeničke zadruge „Brdo jabuka“. Uvijek smo nastojali raditi timski pa je tako nastao i naziv i logo zadruge.

Ciljevi osnivanja bili su mnogi. Očuvanje onoga što smo dobili u naslijeđe od naših starijih kolega tj. Očuvanje starih sorti jabuka, razvoj malog poduzetništva, mogućnost profesionalnog usmjeravanja jer se učenici kroz Zadrugu susreću s mnogim zanimanjima te im je olakšan izbor srednje škole. Cilj nam je što kvalitetnije ispuniti slobodno vrijeme učenika i potaknuti ih na razvoj. Kako nam trendovi nalažu primorani smo okrenuti se modernijem načinu rada , a to ćemo postići jedino tako da učenicima damo mogućnost da oni sam pokušaju već u osnovnoškolskom obrazovanju biti poduzetnici. Želimo učenicima dopustit i omogućiti: da izraze svoje ideje, stvore proizvod i uspješno ga plasiraju na tržište, te budu zadovoljni postignutim rezultatima.

Naša učenička zadruga je mjesto koje otvara takve mogućnosti.


U proteklom razdoblje realizirali smo sljedeće aktivnosti:

  • PROJEKT „Sadimo jabuke – beremo zdravlje“

Provođenje projekta planirano je tijekom cijele godine. Razvojnog je karaktera. Osmislila ga je naša Ravnateljica škole 2010.g.U projektu je objedinila sve izvannastavne aktivnosti koje se bave proizvodno-kreativnim radom kako bismo na što uspješniji način mogli predstaviti bogatstva kojima naša škola raspolaže. Grupe su osmišljene tako da je zatvoren krug od uzgoja jabuke preko prerade do osmišljavanja ambalaže i plasmana na tržište.

Za ostvarivanje projekta zaduženi su učenici i voditelji sekcija Učeničke zadruge. Radove u voćnjaku obavlja Ekološko-voćarska sekcija. Članovi ove sekcije i njihova voditeljica uz suradnju stručnjaka brinu za stabla starih sorti jabuka, vrše rezidbu, gnojidbu te ubiru zreli plod jabuke. Plod se kasnije plasira Domaćinstvu. Učenici i njihova voditeljica prerađuju plodove jabuka u kompot, sok i pite. Ostale sekcije zadužene su za izradu i dekoraciju ambalaže u koju se ovi proizvodi pakiraju i plasiraju na tržište kroz razne sajmove, manifestacije i humanitarnu prodaju.


A sudjelovali smo na ovim manifestacijama:

  • Trećoj gospodarsko kulturnoj manifestaciji „Jesen u Brđanima“ održanoj 25.9.2011. u Brđanima

Učenička zadruga povezala se s školskima projektom „ Jesenko“ kojeg su osmislile učiteljice RN. Učiteljice, učenici, roditelji i Udruga žena Brđani pekle su pekmez od šljiva. Koji je na natjecanju u kvaliteti slavonskog pekmeza osvojio 3. mjesto te time ukazao na dobru suradnju.

Na manifestaciji svojim proizvodima pridonijele su i učiteljice i učenici područnih škola koji su se predstavile podmetačima za čaše, magnetima, poklopcima za boce, ukrasnim vrećicama, jesenskim ukrasima i dekoracijama.

Svoj doprinos dale su i sekcije Učeničke zadruge viših razreda, ekološko – voćarska sekcija, kreativna sekcija, domaćinstvo i likovna sekcija.

Učenici razredne nastave također su se predstavili i u kulturnom dijelu manifestacije recitacijama, igrokazom i pjesmom.

Udruga žena Brđani kao organizatori ove manifestacije školi je uručila plaketu za sudjelovanje.

  • Voditeljica učeničke zadruge Maja Mlađen i voditeljica kreativne sekcija Marina Uher sudjelovale su na stručnom skupu voditelja učeničkih zadruga održanom 14. i 15. listopada 2011. u Petrinji

Prisustvovanje predavanjima i radionicama:

Inovacije i poduzetništvo u učeničkim zadrugama – prof.dr.sc. V. Čavrak

Mogućnosti, razvoj i strategije umjetničkog razvoja – doc.dr.sc. S. Rupčić

Odabir i vrednovanje radova za izložbu učeničkih zadruga – AZOO

Radionica uporabnih predmeta od gline

Radionica oslikavanje svile

  • Sudjelovanje na Izložbi jabuka i voćnih prerađevina „Dani jabuka – Požega 2011.“ održanoj od 4.11. do 5.11.2011. u Požegi

Učenička zadruga predstavila se ovim proizvodima:

– stare sorte jabuka

– proizvodi od jabuka (pita, kompot i sok)

– dekoracije od jabuka

– jesenske dekoracije (lutke od kukuruzovine i tikvica,

ježevi od bundeva)

– pekmez od šljiva

– ukrasne posude s jabukama

– podmetači za čaše, magneti, poklopci za boce

– podmetači za jabuke

– nakit (naušnice i ogrlice),

– okviri za slike

– privjesci za ključeve

Osvojeno 1. mjesto u kategoriji Udruga, Zadruga, Škola i ostalih institucija na i

Izložbi jabuka i voćnih prerađevina

  • 3. prosinca 2011. godine u hotelu Kralj Tomislav Zadruga je sudjelovala na Izložbi starih sorti jabuka i ekoloških proizvoda u organizaciji Udruge „Živa zemlja“

  • Kao što sam već kratko spomenula sudjelovali smo na 6. regionalnom natjecanju u kvaliteti slavonskog pekmeza u organizaciji udruge „Slavonka“ iz Osijeka.

Učenici i učiteljice razredne nastave u sklopu svog projekta „Jesenko“ već drugu godinu za redom u suradnji s Udrugom žena Brđani peku pekmez od šljiva na tradicionalan način.

Ove godine na Izložbi jabuka u Požegi voditeljica učeničke zadruge Maja Mlađen udruzi „Slavonka“ ustupila je jedan takav pekmez kako bi sudjelovao na ovom natjecanju.

Pekmez je zahvaljujući svojoj kvalitetnoj pripremi osvojio 3. mjesto u natjecanju za kvalitetu pekmeza od plavih šljiva i dodijeljena mu je diploma i medalja.

Od srca se zahvaljujemo Udruzi žena Brđani, roditeljima, našim učiteljicama i učenicima razredne nastave na ovakvoj promociji škole.

  • PROJEKT Razredne nastave Darujmo ljubav u doba Adventa u suradnji s Učeničkom zadrugom

Učenici i učiteljice razredne nastave uz suradnji sa sekcijama učeničke zadruge iskoristili su vrijeme Adventa kako bi pokazali svoju želju i volju za humanitarnim radom. Marljivo su radili i proizvodili razne proizvode, božićne ukrase, podmetače, nakit.

Ovom prilikom zahvaljujem se svim roditeljima koji su ispekli kolače za humanitarnu prodaju, te gospodinu Josipu Ivaniševiću na sponzorstvu plastične ambalaže za kolače.

10. prosinca 2011. na Korzu u Novoj Gradišci na štandu su izložili mnoge ručno izrađene stvari kako bi privukli pažnju Novogradiščana na svoj rad i iskazali želju za humanitarnim djelovanjem. Sredstva dobivena ovom hvale vrijednom humanitarnom akcijom donirali su UNICEFovu projektu Škola za Afriku


S ostalim aktivnostima Učeničke zadruge na Skupštini su nazočne upoznale voditeljice pojedinih sekcija: Senka Šimunović, Neda Mujić, Marina Uher i Ivana Žerovnik.

EKOLOŠKO-VOĆARSKA SKUPINA – Članovi skupine zaduženi su za brigu oko voćnjaka u Brđanima – uređivanje, održavanje stabala voćaka te na kr5aju branje i skladištenje ekoloških jabuka.

DOMAĆINSRVO – Jabuke iz voćnjaka dolaze u ruke učenicima. Oni se trude napraviti dobar kompot, sok,, pekmez ili kolač. Sve je prerađeno na ekološki način po domaćoj recepturi.

KREATIVNA RADIPONICA – Učenici „kreativci“ zaduženi su za estetsko uređenje štandova koji nas predstavljaju na izložbama i sajmovima, a uz to izrađuju ukrase i razne dekorativne i uporabne predmete. Do sada su učenice izradile mnoge uporabne posudice, tanjuriće, ogrlice i naušnice.

LIKOVNA SKUPINA – Likovna skupine također svojim radom pridonose radu zadruge. Oni osmišljavaju ambalažu za proizvode. Izrađuju zidne ukrase u obliku jabuka, čestitke te brojne ukrase koji se izlažu na sajmovima i izložbama.


Related Post

„ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“

Autor - 27/05/2015 0
SLAVONSKI BROD, 27. svibanj 2015. – Jučer smo zaprimili e-mail učenice 8. razreda Osnovne škole „Blaža Tadijanovića“ iz Slavonskog Broda,…