ŽUPANIJA BOLNICE PREDALA NA SANACIJU DRŽAVI

829 0

SLAVONSKI BROD, 28. veljače 2013. – Najvažnija točka sjednice Županijske skupštine, održane 26. veljače, bila je sanacija slavonskobrodske i novogradiške bolnice, koje će, odlučeno je većinom glasova, biti predane državi na sanaciju.

 

Naime, Županija nije u mogućnosti pokriti gubitke od 76,5 i 27 milijuna kuna, koliko iznose dugovi OB “Dr. Josip Benčević” i OB Nova Gradiška nastali zbog smanjenja mjesečnog limita i neplaćanja izvršenih usluga od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Zato se tijekom sanacije, i dvije godine po završetku sanacije, Županija odriče svojih osnivačkih prava nad bolnicama, a potom će ih ponovno preuzeti. U odlukama Skupštine o pozivanju Vlade RH na sanaciju stoji kako se u tom vremenu imovina bolnica ne može prodavati, odjeli i djelatnosti ukidati, a radnici otpuštati. U slučaju da sanacijsko vijeće, ili sanacijski upravitelj, postupe suprotno Županija će povući izjavu o odricanju od osnivačkih prava.

 

Župan Danijel Marušić je istaknuo kako je ministar Rajko Ostojić rekao da će korigirati limite te kako neće biti spajanja ustanova, ukidanja djelatnosti i otpuštanja djelatnika. Sanacija će biti učinjena financijskom injekcijom i objedinjenom javnom nabavom lijekova. Ravnatelj slavonskobrodske bolnice dr. Milan Bitunjac izrazio je nadu da će zakon o sanaciji stabilizirati sve zdravstvene ustanove.

Related Post