ŽUPANIJSKA SMOTRA ZBOROVA

698 0

NOVA GRADIŠKA, 18. svibanj 2015. – Županijska je to smotra zborova, koju je i ove jubilarne godine, svim zaljubljenicima u zborsko pjevanje s velikom ljubavlju 16. svibnja poklonilo Hrvatsko pjevačko društvo Graničar i njihovi gosti.

 

A bili su to Hrvatsko pjevačko društvo „Urbata“ iz Davora, pod ravnanjem Marijane Jurčević, Mješoviti pjevački zbor HKUU „Kristal-Sladorana“iz Županje, pod ravnanjem Suzane Juzbašić, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Sloga“ iz Pitomače, pod dirigentskom palicom Ružice Glogović, Gradsko pjevačko društvo Lipik iz Lipika, pod vodstvom Jadranke Radonić Sirovica kao i Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav“ iz Cernika, mješoviti pjevački zbor i veliki tamburaški orkestar pod ravnanjem Katarine Piljić i prof. Marijana Paurića.

 

Okupljenima je u Domu kulture riječi dobrodošlice uputio Ivan Koren, predsjednik Društva domaćina, a potom i novogradiški gradonačelnik Željko Bigović naglašavajući, među ostalim, kako je „Graničar“ ponos našega grada zbog svega dobroga što radi u cilju očuvanja kulturnog, glazbenog i nacionalnog identiteta.

Koncertnu večer otvorio je HPD Graničar pod svojim povijesnim geslom „Radu i slobodi nek nas pjesma vodi“. Pod ravnanjem Julijane Žirovčić i uz klavirsku pratnju Helene Vuković izveli su skladbe: Hallelujah, Leonarda Cohena, a potom narodne, Međimurje kak’ si lepo zeleno i Moja diridika, Emila Cossetta. I gostujuća društva repertoarom su potvrdila kako zborovi mogu izvesti ne samo popularne,već i vrlo zahtjevne skladbe, kako stranih, tako i domaćih autora. Ali ono što je obavezno, to su narodne skladbe i napjevi iz različitih krajeva Hrvatske te na taj način pokazuju kako se tradicija i glazbena baština čuva i zborskim pjevanjem.

 

Vrijedno je naglasiti kako se sva ova Društva mogu pohvaliti i vrijednim godišnjicama djelovanja i trajanja. Tako naši Graničari bilježe 129. godina od ustroja te 22. obnovljenoga rada. HPD „Tomislav“ Cernik slavi 110. godišnjicu kontinuiranoga djelovanja, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Sloga“ Pitomača ove je godine obilježilo 90. obljetnicu postojanja i rada. Mješoviti pjevački zbor HKUU „Kristal-Sladorana“ Županja bilježi 33. godine rada, dok je HPD „Urbata“ iz Davora najmlađe društvo i ove godine obilježava 5. obljetnicu djelovanja.

Pokrovitelji Županijske smotre zborova bili su grad Nova Gradiška i Turistička zajednica, kao i Ljekarne „Zubović“, tvrtka „Elda“, TO „Paun“, restoran „Slavonski biser“, Pekarnica „Capan“, TO „Trento sokovi“, OPG Berić Ljupina i „Promoart“ Nova Gradiška. Poslije koncertne večeri, susret je nastavljen u Vatrogasnom domu, naravno, uz glazbu, pjesmu i prijateljsko druženje.

 

Glazba je univerzalni jezik, kojega doista razumije svako ljudsko biće ma gdje na svijetu bilo. A razumije ga srcem. I zato hvala Graničarima i njihovim gostima na ljepoti i osjećajima kojima su iznova dotaknuli naša srca.

Related Post

“Cuga je tuga”

Autor - 17/11/2011 0
U sklopu kampanje „CUGA JE TUGA“ koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH u suradnji sa županijama, gradovima i ustanovama u…

OSVRT NA KAZALIŠNU PREDSTAVU

Autor - 08/03/2016 0
Novogradiške ljubitelje kazališta sinoć je u Domu kulture oduševila predstava “Moć zemlje” osječkog HNK. Priča Janka Matka o magičnoj privlačnosti…