UREĐAJ ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA SL. BRODA I OKOLICE NAJVEĆI PROJEKT S EU POTPOROM

1122 0

SLAVONSKI BROD 29. travanj 2011.  – Najveće gradilište sufinancirano sredstvima Europske unije u Hrvatskoj danas su u Slavonskom Brodu obišli Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku, Paul Vandoren, veleposlanik EU u Hrvatskoj i Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH. Radi se o projektu koji objedinjava vodoopskrbu,

odvodnju otpadnih voda i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za područje Slavonskog Broda i okolnih općina. Projekt je vrijedan 30 milijuna eura, a EU u njemu sudjeluje s 15 milijuna eura. Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH. Podsjetio je da je ovaj projekt dio i obaveza koje je Hrvatska preuzela vezano uz poštivanje europskih standarda zaštite okoliša.

“Do 2023. godine pred nama je veliki posao, imamo obavezu izgraditi 283 pročišćivača i 68 velikih vodoopskrba do 2021. godine. Velike su to investicije, ali veseli nas ulazak u EU i ono što je pred nama. Za prvu godinu po ulasku u EU pripremili smo 39 projekata koji vrijede 900 milijuna eura. Sigurni smo da ćemo za dio koji je u operativnom programu zaštite okoliša vezan za vodno gospodarstvo moći povući sredstva do zadnjeg eura. Projekti se dobro pripremaju i samo čekamo ulazak u EU. Vlada RH svakodnevno radi i daje puno truda i muke, ti zadnji koraci nisu jednostavni ni laki. Projekte treba na vrijeme pripremiti i samo na taj način u Europi možemo biti stvarni dioničari svega, što je potreba svih naših ljudi. Zadatak ministarstva je ravnomjeran razvoj Hrvatske, u svakom kutku lijepe naše mora biti mjesto ugodnog života”, istakao je B.Pankretić.

Unapređenje životnih uvjeta lokalnog stanovništva i zaštita okoliša u regiji glavni su prioriteti projekta u Slavonskom Brodu, prema riječima Johannesa Hanha, što je u skladu i s politikom EU. “Ovo je prvi primjer što će sve biti moguće učiniti kada Hrvatska pristupi Europskoj uniji. Ovo je jedan projekt, pripremaju se još mnogi. Zato je bitno pripremiti se za ulazak u EU, ne samo pregovorima nego i već pripremljenim projektima. Ovo je primjer dobre suradnje i poštivanja rokova. Cijenim što ste postigli ovdje i ovo je pilot projekt za sve što se može postići u budućnosti”, istakao je J.Hahn. Na potpori Europske unije visokim uzvanicima zahvalili su i Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Related Post