Uz Svjetski dan osoba sa sindromom DOWN  novogradiški vatrogasci organizirali  humanitarnu akciju

862 0

Autorica Ivanka Herceg,  Fotografije  Jakša Samardžić

 NOVA GRADIŠKA, 22.  ožujka 2019. – Novogradiški vatrogasci, dakle i DVD i JVP, Udruga slijepih Nova Gradiška i Palačinkarnica „Norina činka“ 22. ožujka u povodu Svjetskog dana osoba s down sindromom proveli su  od 9 do 16 sati humanitarnu akciju i  prikupljali dragovoljne priloge za pomoć osobama s down sindromom koji su ujedno i članovi novogradiške Udruge slijepih.

-Nekoliko puta smo već surađivali  s Udrugom slijepih, uvijek želimo pomoći, a i naše zanimanje je humanog karatera. Dječak Adrijan Sazbo osoba je s down sindromom. Gotovo je svakodnevno  kod nas u Vatrogasnom domu, a zahvaljujući i Mateju Houdeku zaposleniku JVP Nova Gradiška koji veliku većinu slobodnog vremena posvećuje Adrijanu i doprinosi kvaliteti njegova života, za što je dobio i Medalju grada, upoznali smo djelić svijeta osoba s downom. U Udruzi slijepih je 4-5 djece sa spomenutim sindromom i na ovaj način im poručujemo da nisu sami, kao i njihovim najbližima-naglasio nam je, među ostalim u razgovoru Siniša Makovičić zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška.

Dakle naši sugrađani su za dragovoljni prilog dobili čarape, kao i palačinke, a akciju su provesti na prostoru ispred „NORINE ČINKE“.

Svjetski dan osoba s down sindromom

Dan je to kada se skreće pozornost na sve probleme i izazove s kojima se osobe sa sindromom Down i njihovi roditelji i bližnji susreću. Ali se i ukazuje na njihovu posebnost pa tako mnogi kako bi im dali podršku odjevaju različite čarape.

Prvi je puta obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se ovaj datum obilježava u cijelom svijetu.
Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom down.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape i predstavlja različitost, a nikako ne nemogućnost osoba s Down sindromom da upare čarape. Nošenjem šarenih čarapa se pokazuje podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

 

Related Post