Vatrogasci pozivaju na oprez zbog sve većeg broja požara otvorenog prostora

1074 0

Autor: HVZ

 

Požari otvorenog prostora zabilježeni su u većem broju županija priobalja i kontinenta

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog središta, u posljednja 24 sata zabilježeni su požari otvorenog prostora u 14 županija, a u gašenju je sudjelovalo više od 400 vatrogasaca sa 130 vozila. Opožarena površina prelazi više od 1.000 hektara, pri čemu još nije poznata opožarena površina onih požara koji su i dalje aktivni.

Najviše požara je zabilježeno u dalmatinskim županijama: u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, njih ukupno 19. Trenutno je u tijeku gašenje požara na otvorenom prostoru na lokaciji Donji Vinjani (Imotski) kojim je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i šuma na za sada neprocijenjenoj površini. Požar je gasilo ukupno 39 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila iz JVP Split, JVP Makarska, JVP Podstrana i DVD-a: Zadvarje, Dugi Rat, Brela, Mladost, Gata, Split, Vranjic i Trilj te dva protupožarna zrakoplova (Canadair i Air Tractor). Tijekom jutra u gašenju požara sudjeluje i jedan helikopter Mi8MTV s uređajem za gašenje. 

Aktivan je i dalje požar na području Balovi kod Primorskog Dolca na teško pristupačnom terenu. Tijekom noći požar se nadzirao, a ujutro je dodatno zatraženo angažiranje 1 Air-tractora te IVP Split, s 3 vatrogasca i 1 vozilom. 

I u Šibensko-kninskoj županiji je i dalje aktivan požar na planini Svilaja, predio Otavice i Buzovi, koji je gasio jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te JVP Drniš, IVP Šibenik i DVD Drniš. Tijekom jučerašnjeg dana na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz IVP Šibenik, JVP Drniš i DVD Drniš. Ovaj se požar na području Pribuda proširio u Splitsko-dalmatinsku županiju te su na tom području angažirani vatrogasci DVD-a Muć.

Spomenimo i kako su požari, njih 11, koji su gorjeli na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Varaždinske i Brodsko-posavske županije svi ugašeni. 

Zbog povećanog broja požara, pozivamo sve građane na dodatan oprez, a ukoliko primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112. 

Related Post