Vijesti iz povijesti (3)

566 0

16. srpanj 2011. – Godina je 1951, nedjelja 21.siječanj.

Toga dana se zbio veliki povijesni događaj u Novoj Gradiški. Naime, to je dan kada je utemeljen samostalni Hazenaški klub „Mirko Kljaić“, preteča današnje Slavonke. Bilo je to prije 60 godina, pa Slavonka ove godine slavi vrijednu obljetnicu.

Osnivačku godišnju skupštinu toga dana otvorila je Ankica Keliš, predsjednica dotadašnje Hazenaške sekcije Gimnastičkog društva Mirko Kljaić u čijem je okrilju u jesen 1949. osnovana, a od proljeća 1950. godine djelovala hazenaška sekcija.

Drago Simić, predratni poznati novogradiški hazenaški trener i sudac podnio je referat o početku hazene u Novoj Gradiški 1930. godine, kada je grad imao dva jaka kluba Borac i Unitas, koji su igrali i međunarodne utakmice.

Fina Chura predratna hazenašica preuzela je treniranje prvih novogradiških hazenašica pa je na skupštini izvijestila da ekipa vidno napreduje.

Antun Fischer, tajnik kluba iznio je bilancu jednogodišnje aktivnosti tijekom protekle 1950. godine, kada su nastupali još kao hazenaška sekcija GD M. Kljaić:10 prvenstvenih utakmica, 10 pobjeda, gol-razlika 66:23. te 21 prijateljska 18 pobjeda, gol-razlika 148:84.

Najbolji strijelci Fina Chura 100 golova, Blaženka Mohler 52, Anica Berić 42, Maja Dieneš 14.

Radno predsjedništvo te povijesne skupštine: Matija Smičić, predsjednik, Zvonko Mašek i Lovro Rosić članovi, zapisničar Ivo Petranović, ovjerovitelji zapisnika Terezija Simić i Pavle Keliš.

Prvi sastav uprave samostalnog kluba bio je: Ankica Keliš predsjednica, Antun Fischer tajnik I, Ivo Petranović tajnik II, Pavle Keliš blagajnik I, Lovro Rosić blagajnik II, te članovi Matija Smičić, Saša Martinić, Zvonko Mašek, Terezija Simić, Anica Berić, Marija Koren, Antun Tona Marić, Sajter. Trener Drago Simić.

Matija Smičić, tada upravitelj Osnovne škole, bio je predsjednik novogradiškog Nogometnog kluba Jedinstvo i kao vid dobre suradnje s novim klubom ponudio je posedbu trenirki na revers, kada idu na gostovanja, „kako bi igračice sportski djelovale“.

Prijedlog predsjednice Ankice Keliš da novi samostalni klub promijeni ime, jer “ ženski klub nosi muško ime“, oštro joj je replicirao Tona Šimić, tada jaki partijski kadar u gradu, rekavši „da se ime borca ne smije dirati“, pa je klub morao zadržati ime HK M. Kljaić. Tek 1954. godine je promijenjeno ime u RK Slavonka, jer su kao prvaci Jugoslavije gostovali u Austriji, koji su nastup uvjetovali da klub mora imati sportsko ime.

Pavle Keliš, blagajnik kluba, predložio je proračun u iznosu od 99 tisuća ondašnjih dinara, što je skupština jednoglasno prihvatila.

Klub je u ljeto 1951. organizirao jedinstvenu hazenašku desetdnevnu propagandnu turneju po Hrvatskom primorju i Sloveniji u zajednici s novogradiškim klubom Metalcem neposredno prije gašenja danas gotovo nepoznate igre hazene i prelaska na tada sve popularniji tzv. „mali rukomet“, za razliku od „velikog“ koji se igrao na dimenzijama nogometnog igrališta.

Hazenaško igralište novogradiškog kluba bilo je u dvorištu Gimnazije okrenuto u pravcu sjever-jug, a kada se prešlo u rujnu 1951. na mali rukomet igralište je imalo smjer istok-zapad. Svlačionice su bile u Fiskulturnom domu, današnjem Domu kulture, a oružar za sve klubove bio je Martin Šimić.

 

Na slici iz 1951. godine na gledateljima prepunom gimnazijskom igralištu predsjednica kluba Ankica Keliš predaje zastavicu beogradskom Željezničaru kojeg su novogradiške igračice nadigrale i visoko pobijedile.

Related Post