VINKOVAČKE JESENI: 40 godina Bosutskih bećara uz slavljenički koncert

769 0

Press služba Novosti.hr

 

VINKOVCI – Traju barem pola života, sinonim su za Vinkovce, a ime grada pronose četiri desetljeća.

Bosutski bećari večeras u gradu na Bosutu slave 40 godina postojanja na hrvatskoj glazbenoj sceni. 

U zlatnim godinama, brend su koji ne stari, a da je tome tako potvrdit će pred svojom publikom, u svom šoru odmah po završetku Folklornih večeri.

Iako danas u malo izmijenjenoj postavi, kroz bend je tijekom svih ovih godina prošlo vrlo malo glazbenika. Vjerojatno su jedan od rijetkih sastava s ovih prostora koji toliko dugo traje potvrđujući kvalitetu i želju publike. To što su u tamburu posljednjih godina ukomponirali moderniji pop zvuk, nisu pogriješili. Draž je ostala, a dobili su i novu publiku. Da su odrasli uz Janiku Balaža i Zlatne Dukate potvrdit će i večeras evergreenima “Dadino špencle” i himnom ravniceMađerovom, vinkovačkom, najskupljom “I kad umrem pjevat će Slavonija.”

“S nestrpljenjem očekujemo večerašnji koncert jer najteže je, ali i najljepše izaći pred domaću publiku. Za nas je ovo zbilja veliki događaj, imamo tremu veću nego bile gdje, ali to je ona pozitivna trema u želji da se našim Vinkovčankama i Vinkovčanima predstavimo u najboljem svjetlu, donesemo sve ono što smo kroz sve te godine radili i najvažnije da im bude lijepo na koncertu”, najavljuje frontmen Dalibor Trabak poznatiji kao Trale pozivajući na večerašnji koncert.

Stići će im i najmiliji gosti, od kolega koji su s njima nekada svirali Dragutina Zeljkovića Caneta i Ivana Šebalja do Ivice Ivankovića, poznatijeg kao Pele, a koji će ovim koncertom službeno završiti glazbenu karijeru što mu je, kaže, bila velika želja.

U san mi dođu tambure  u pratnji Bećara otpjevat će Željko Piperković Pipe, a vrhunac slavljeničkog koncerta zasigurno će biti gost, veliki prijatelj Bosutskih bećara i prvi bariton hrvatske klapske pjesme Tomislav Bralić iz klape Intrade.

Trg Vinkovačkih jeseni uz Bosut i naši Bosutski bećari, dobitna su kombinacija za večerašnji izlazak na Slavonski sokak koji svoje tarabe otvara već od 16 sati uz Tambura bend. 

Finale je i Folklornih večeri.

Čiji je nastup bio najbolji, tko je umjetnički bio najdojmljiviji, prikazao originalnost te najposebnije utjelovio ljubav prema tradiciji, odlučit će noćas za okruglim stolom stručni ocjenjivački sud u sastavu etnologinja mr. Ljubica Gligorević, glazbeni pedagog Marinko Blažinkov i folkloraš Nenad Sudar. Oni su svih ovih večeri marljivo pratili nastupe kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije na 57. Vinkovačkim jesenima.

S obzirom na 60 folklornih skupina, koliko ih se predstavilo na ovogodišnjoj Županijskoj smotri izvornog folklora, presudit će nijanse.

Najveća nagrada pobjednicima osim prestižne titule najbolje ocijenjenih na Vinkovačkim jesenima, bit će i službeno predstavljanje najistočnije hrvatske županije na folklornim i drugim manifestacijama sljedećih godinu dana u Hrvatskoj i inozemstvu. 

 

…Sve nek pjeva gdje mi je Slavonija, crnica klasa i oluja ravni

pustaro stara, to je pjesma tvoja, što pjevaju kosci i ratari davni…

Miroslav Slavko Mađer

Related Post

Autor - 29/04/2019 0
TATJANA KOSTANJEVIĆ Tatjana Kostanjević rođena je 1963. u Rijeci. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine.…