VINKOVAČKE JESENI: Bogatu tradicijsku baštinu danas će pokazati 64 folklorna društva

698 0

VINKOVCI – Ulicama Vinkovaca danas  će proći Svečani mimohod sudionika 56. Vinkovačkih jeseni. Najposjećenija i najspektakularnija priredba ove rujanske manifestacije još jednom će u grad na Bosutu donijeti raskošno bogatstvo tradicijske baštine, narodno ruho koje se s ponosom nosi i pjesmu koju su nam u srca usadili naši stari.
 Na poznatom potezu od križanja Zvonimirove i Gajeve, Zvonimirovom, pješačkom zonom, Dugom te Genscherovom ulicom do stadiona Cibalije Vinkovčani i njihovi gosti sutra će od 10 sati pratiti folkloraše u mimohodu koji će, ne sumnjamo, još jednom izazvati divljenje i ponos.
 
  Mimohod će predvoditi Vinkovačke mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, Mažoretkinje Nuštar, Hrvatski Sokol Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010. I dok prošle godine u Svečanom mimohodu nije bilo gostujućih skupina, ovoga rujna bit će ih više nego ikada. Pozivnicu je dobilo najviše društava do sada, njih čak 28, a sudjelovat će i jedno društvo iz BiH te jedno iz Srbije. Naše domaće bogatstvo pokazat će 36 kulturno umjetničkih društava, društva koja već godinama dišu za Vinkovačke jeseni. Topot konja odjekivat će i ovoga rujna našim ulicama kada će na kraju svečanog mimohoda biti održana revija svečano urešenih konjskih zaprega i okićenih konja. Ovu atraktivnu sliku s nestrpljenjem iščekuju svi posjetitelji, a posebno lipicanci i njihovi ponosni vlasnici.
 
Brojni folkloraši i konjogojci te čuvari tradicije, njih gotovo četiri tisuće, još jednom će se pobrinuti da u našem gradu zablista sve ono blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca.

Related Post