Vinograd kroz jedno ljeto u pučkim izrekama 

395 0

Ilustracija Zorica Lalić, Foto Jakša Samardžić

 

Blagdan sv. Vinka  i ove je  godine bio  prigoda za tradicionalna okupljanja vinogradara i njihovih prijatelja, ljubitelja vina i narodnih običaja.  Posvećeni su vinogradi i simbolično zaliveni vinom i orezani prvi trsovi  okućeni kobasicama i slaninom.

Počela je  još jedna vinogradarska godina. Kao i svake  i ove godine vinogradari se nadaju da  će biti  bolja od prethodne, da im mraz, tuča i  bolesti neće uništili urod, svjesni  truda koji će morati uložiti  u vinogradu da bi   ubrali plodve svog rada  i potom se posvetili podrumarskim poslovima i spravljanju kvalitetnog vina.

Vinograd tijekom jednoga ljeta prolazi kroz nekoliko ciklusa koje su pučani popratili prigodnim izrekama vezanima uz kalendar koje je  prikupila  i za novagru.hr pripremila Zorica Lalić. 

Stara godina odlazi, a novo ljeto prirodu budi iz okrepljujućeg sna u susret novom životu.

  1. siječanj –Sveti Vinko; “Sveti Vinko sredozimko“, kako ga pučani nazivaju, patron vinograda ujedno označava početak vinogradarske godine. On poziva marne vinogradare da bez obzira na studen, dubok snijeg, blato, dođu u svoje vinograde pozdraviti usnule trsove. Tada gazda ritualno odreže nekoliko grančica koje se nose kući da bi se proricalo kad grančice potjeraju kakav će urod biti te godine. Obrezani trs se potom obredno „krsti“svetom vodom i starim vinom te se na nj povješaju kobasice koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve to popraćeno je pjesmom, svirkom i pucanjem iz topa da se rastjeraju tmasti oblaci koji bi mogli prosuti led.
  2. ožujak –Sveti Josip; “Ne diraj loze do Svetoga Joze!“, kazivali su naši stari, a sada je ostala samo izreka jer do Josipova loza mora biti obrezana. Možda izreka potječe iz vremena oštrijih zima kada je opasnost od smrzavanja bila veća.  
  3. travanj –Sveti Juraj; Do Đurđeva vinogradi moraju biti okopani, vinograd se iznova rađa i raste, mladice tjeraju, dolazi Ivanje i počinje špricanje.
  4. svibanj –Sveta Sofija; “Sveta Sofija vino popija!“ ,svetac koji se ubraja u ledene svece, a puk je slikovito opisao da zakašnjeli mraz zna neugodno iznenaditi vinogradare.
  5. kolovoz –Sveta Klara; “Sveta Klara grožđe šara!“, u vinogradu se  postavljaju čegrtala za obranu od najezdi gladnih brljaka, a od dvonožnih „grabežljivaca“ vinograd čuvaju pudari.
  6. rujan –Sveti Mihovil, Mi’olje nam daruje na pladnju dozrelo grožđe.

„Na Mi’olje vinograd se bere!“

Listopad poziva u berbu, najsvečaniji događaj popraćen pjesmom,glazbom tamburaša te zaliven dobrom kapljicom poslije obilne gozbe.

  1. listopad –Sveti Luka, za Lukovo valja osluhnuti „priča“ li mošt u kacama i dakako na
  2. studeni –Sveti Martin, Martinje,  mošt  s veseljem krstiti. 

Kraj vinogradarske godine.-

Related Post