Vjernici ponovo na misama u novogradiškim župnim crkvama

2253 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 3. svibnja 2020. – S poboljšanjem epidemiološke situacije među mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite je mjera kojom je od 2. svibnja omogućeno okupljanja vjernika u crkvenim prostorima, slavljenje svete mise i drugih sakramenata uz sudjelovanje vjernika. Dakako, uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o sprječavanju zaraze COVID-19 vezane za vjerska okupljanja.
Otvorena vrata župne crkve i dolazak na misu s radošću su danas dočekali i župljani novogradiške župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Danas se svete mise održavaju u 7, 9, 11 i 19 sati.
Na oglasnom panou župljane su dočekale upute o nužnom distanciranju od dva metra za vrijeme svete mise. Upućena je i zamolba vjernicima koji imaju bilo koju respiratornu bolest da ne dolaze na mise. Na ulasku u crkvu postavljen je dezinficijens za ruke i nije bilo blagoslovljene vode. Oni koji se boje bližih kontakata omogućeno je da misu prate ispred crkve preko razglasa.
-Kao što sam istaknuo prigodom uvođenja mjera obustave okupljanja u crkvama, tako potičem i sada da imamo na pameti kako je „Salus animarum suprema lex – Spas duša vrhunski zakon“, ali da nam je u okolnostima ugroze koja još uvijek traje, tako nastojati organizirati pastoralna okupljanja da ne naškodimo ni svome zdravlju niti zdravlju onih čijim dušama služimo. Potrebno je ravnati se po načelu pastoralne razboritosti: Ne ukidati svetinje i služenje Crkve spasenjskom dobru ljudi, nego ga prilagoditi okolnostima. Ne smijemo zaboraviti da ugrozu stvaraju socijalni kontakti te njima treba posvetiti posebnu pozornost, napose u organiziranju prostora slavlja svete mise i drugih sakramenata- naveo je, uz ostalo, biskup Antun Škvorčević u Pismu svećenicima i vjernicima Požeške biskupije.

Related Post