VLADISOVO: Blagoslovljen obnovljeni križ

625 0

Autorica Višnja Mikić

U Vladisovu, malom selu u sastavu župe svetog  Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, u subotu, 30. srpnja, blagoslovljen je obnovljeni križ na kraju sela. Križ su 1898. godine podigli Fabijan i Ana Šimunić, koji su u selu i živjeli. Iskopali su i bunar u kojem i danas ima vode, a na njemu piše: „1898.g,  24.2.“ Križ su sada obnovili Šimunićevi potomci i vjernici župe. Svetu misu kraj križa slavio je staropetrovoselski župnik, vlč Ivan Nikolić, a okupio se lijep broj vjernika ovog kraja.

Pozdravljajući okupljene, Nikolić je rekao kako je ovo selo nekada bilo puno života, a danas je ostao samo znak da je tu bilo života. Mjesto su obilježila dva križa: na njegovom početku i  kraju i kao da prenose Isusove riječi: „Ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi!“ Naša težnja je uzaći k Bogu. Isus je otišao pripraviti nam mjesto, a naš  put do tamo, kao i Isusov – put je križa.“ Zahvalio je obitelji Šimunić i vjernicima koji su lijepo obnovili križ, a on ga blagoslovio. 

Porazgovarali smo sa Šimunićima koji su ponosni na križ i bunar svojih predaka. Rado dolaze ovamo, listaju sjećanja na svoje pređe i nekadašnji život u selu. Razgovarali smo i s  Josipom Muharom, rođenim u Vladisovu prije 65 godina. Svijet je ugledao  u skromnoj kući na jednom od okolnih brda, na kojima su nekada bile kuće, a kasnije su se mještani “spustili“ na današnju lokaciju Vladisova. Selo je bilo prilično naseljeno. Zabilježeno je da je 1953.g. imalo 154 stanovnika, a danas jedva četvero.  

Mladi se raspršili po svijetu, stariji pomrli. Muhar kaže kako u Vladisovu nije bilo škole, nego su prva četiri razreda pješačili stazom preko brda  do Staraca, a od 5. razreda pohađali su školu u St. Petrovom Selu. Kazuje nam da je kirvaj u Vladisovu bio na Vinkovo, pa se na početku sela toga dana, bez obzira na zimske uvjete, igralo kolo. Bilo je mladih. Kad je on bio momak, u selu su bila 24 mladića i nešto manje djevojaka, danas nema nikoga.

Zadivila nas je predivna ljetna razglednica Vladisova, mir, raskoš boja, pjev ptica, a obnovljeno raspelo, simbol vjere, ponosno stoji, okićen peškirom i poziva prolaznike zastati, prignuti glavu i pozdraviti Isusa –  Put, Istinu i Život svakog kršćanina.

Related Post