Vrijedno kulturno blago franjevačkog samostana bit će izloženo u Franjevačkom kulturnom centru fra Eugen Kukina

1792 0

Autor Franjo Samardžić

Fra Vjencislav Janjić prihvatio se zahtjevnog i ogromnog posla u namjeri da se u franjevačkom samostanu u Cerniku otvori Franjevački kulturni centar i samostansko i hrvatsko kulturno blago izloži javnosti

CERNIK, 3. lipnja 2019. – I ove godine i povodu obilježavanja Dana općine Cernik, franjevački samostan je otvorio svoja vrata i ugostio brojne uzvanike. Da neće samo na tome ostati jedan dan potvrdio je gvardijan fra Vjencislav Janjić svoje namjere, govoreći o naporima koje ulaže da stvori uvjete i u potkrovlju samostanu dugom 50 metara uredi prostor za Franjevački kulturni centar i izloži javnosti zbirka kulturnih umjernina. Njih su, kako naglašava, cernički franjevci stoljećima skupljali i sačuvali od svega, pa i od ratova. Sada treba zajedno s Općinom Cernik dobro osmisliti projekt i aplicirat ga kod EU fondova.

 Oduvijek bili Europa

-Po umjetničkoj  kulturi spadamo u Europu, a ne neki zapadni Balkan  i  želimo pokazati da smo oduvijek bili  i ostali dio Europe. Ovaj franjevački samostan i ova franjevačka crkva stoje ovdje više od 300 godina, a franjevci su ovdje pet stoljeća. Cernik je  star 7,5 stoljeća  i slijedeće ćemo godine čitavu godinu slaviti  pet stoljeća trgovišta Cernik.  1520. godine u Cerniku  je bio tjedni sajam četvrtkom i godišnji sajam 4. listopada  na blagdan sv. Franje, a u to vrijeme se također spominje i franjevački samostan – kazao je okupljenima  u franjevačkom samostanu  fra. Vjencislav Janjić.

Ističući da su  samostanu žele   nuditi kulturu i dodaje da je  najpoznatiji školarac u samostanu  bio   Matija Antun Reljković, da je u samostanu je završio izobrazbu i postao jedan od najpoznatijih  slavonskih književnika.

-Ovako velikog i prostranog samostan  su projektirali Amerikanci  jer  su  imali   viziju da neće biti  lokalnog, već europskog značenja.

Polako otvaramo svoja vrata da ljudi ovdje dolaze sresti se  s Europom isto kao što se   i  Matija Antun Rreljković  dolazeći u samostan susreo s Europom. Mi želimo ljudima  izložiti  narodno blago koje smo stoljećima skupljali i sačuvali.  Sjećam se Domovinskog rata kada sam svako jutro prvo išao gledati  je li zvonik čitav, jer  ako je zvonik pao vjerovao sam da će i ovo blago  biti uništeno – kaže fra Vjencislav Janjić i  danas nastavlja raditi ono što su generacije franjevca  u Cerniku  do sada radile.

  Knjižnica s  oko sedam tisuća naslova i zbirka kulturnih umjetnina s 469 registarskih jedinica

     Uz jedinstvenu, u ovom dijelu Europe, Biblijsko-arheološku zbirku u postavi domaćeg sina dr. fra Tomislava Vuka, profesora biblijskih znanosti u Jeruzalemu, Franjevački samostan u Cerniku posjeduje i čuva vrijednu samostansku knjižnicu u kojoj su pohranjena sva djela slavonskih pisaca iz 18. stoljeća. Već je uređen novi prostor za postav dvije do tri tisuće novih naslova. Tako će ovaj samostan imati bogatu knjižnicu s   šest do sedam tisuća naslova. Svakako najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige, koje posjeduje ovaj samostan.

-Fra Tomislavu dugujemo i veliku zahvalnost na još jednom kulturnom projektu , a to je „Franjevački kulturni centar fra Eugen Kukina„ kojeg bi trebalo osmisliti i izgraditi. Naime, ovaj Franjevački samostan posjeduje i zbirku kulturnih umjetnina s 469 registarskih jedinica. Ona uključuje barokna djela iz samostanskog inventara iz 18 st., te zbirku suvremene umjetnosti, kataloški obrađenu, ali za sad zbog nedostatka prostora ona nije izložena nego pohranjena u prikladno uređenom depou – navodi fra Vjencislav Janjić.

Dodajmo da su se, njemu zahvaljujući,  počele prikupljati i slike za Umjetničku galeriju, kojih je već sada zavidan broj.  Riječ je o 221 djelu suvremene umjetnosti.

 

Related Post

OPĆINA OKUČANI

Autor - 29/03/2016 0
OKUČANI, 30. ožujak 2016. – Dolazak studenata svojim domovima u povodu Uskrsa, bila je prilika i da potpišu Ugovore o…

NE MOGU VIŠE ČEKATI

Autor - 18/04/2016 0
SLAVONSKI BROD – 500-njak građana je u nedjelju, 17. travnja poslalo poruku da im je dosta trovanja na prosvjedu protiv…