ZAJEDNIČKI PROJEKT GRADA NOVA GRADIŠKA I DESET OPĆINA NOVOGRADIŠKOG KRAJA

1132 0

Grad i općine bi na svom području bili vlasnici mreže u iznosu koji sufinancira EU i putem koncesije ili prava služnosti ostvarivali prihode i punili svoj proračune po reguliranim i zajamčenim cijenama

 

NOVA GRADIŠKA, 5. srpnja 2016. – Gradonačelnik Vinko Grgić organizirao je jučer sastanak s općinskim načelnicima novogradiškog kraja i predstavnicima T-coma na kojem se razgovaralo o njegovoj inicijativi da Grad Nova Gradiška i deset općina novogradiškog kraja zajedno krenu u realizaciju projekta uvođenja širokopojasnog interneta velike brzine, koji će biti dostupan svim domaćinstvima, poslovnom sektoru i institucijama.

Milan Meden iz T-coma je kazao kako se radi i projektu nazvanom Optika u svaku kuću te obrazložio, koje mogućnosti pruža, koje su obveze i nužni poslovi lokalne samouprave da se on pripremi i tendira prema sredstvima EU i njenim strukturnim fondovima. Kazao je kako se radi o nacionalnoj strategiji za razvoj te da je dio jedinica lokalne samouprave već izradio projekte.

Uvjeti za jedinice lokalne samouprave su više nego povoljni kao i za domaćinstva i ostale korisnike. Projekt EU financira u iznosu od 75 posto ukupne vrijednosti, a preostalih 25 posto troška snosili bi privatni partneri odnosno operateri.

Za izradu projektne dokumentacije Grad i deset Općina bi trebali platiti 200.000 kuna što po domaćinstvu iznosi 12 kuna. O broju domaćinstava bi ovisio i iznos koji bi svaka lokalna samouprava trebala platiti. Dakle, ne radi se o velikom novcu, a koristi nisu male. Domaćinstva, poslovni sektor i ostali korisnici interneta, za cijenu koju sada plaćaju, a možda i nižu, dobili bi 20 puta veću kvalitetu mreže, odnosno 20 puta veću brzinu. Uz to bi bili zaštićeni cijenama.

Grad Nova Gradiška i općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić, Vrbje, Davor, Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo i Nova Kapela bi na svom području bili vlasnici mreže u iznosu koji sufinancira EU i putem koncesije ili prava služnosti ostvarivali prihode i punili svoj proračune po reguliranim i zajamčenim cijenama.

Predstavnici T-coma Milan Meden i Davor Soldek kažu da se radi o respektabilnom projektu koji obuhvaća 16.000 domaćinstava i 45.000 stanovnika. Po domaćinstvu bi ulaganje iznosilo 1.000 eura što znači da će ukupna investicija iznositi 16 milijuna eura. Projekt bi se trebao realizirati najkasnije u roku od 18 mjeseci.

Do 15. srpnja Grad Nova Gradiška i Općine bi trebale potpisati sporazum, a do 15. rujna bi trebala biti spremna projektna dokumentacija. Realizaciju ovog projekta i koordinaciju će obavljati Zlatko Grabar, bivši pomoćnik ministra financija, a sada savjetnik gradonačelnika Vinka Grgića.

Dodajmo da je Operativni program prošao sve pripreme u Hrvatskoj, odobren od Europske komisije i pripremljen za odobrenje Hrvatske vlade, pa ga možda odobriti i ova tehnička Vlada.

Related Post

UMRO IVO PETRANOVIĆ

Autor - 09/01/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 9. siječanj 2012. – Nakon teške bolesti danas je u 79. godini umro Ivo Petranović, sportski djelatnik i…