ZAKLADA ANA RUKAVINA: U Hrvatski registar u Novoj Kapeli veliko srce pokazala 304 potencijalna darivatelja krvotvornih matičnih stanica

13799 0

Akcija u Novoj Kapeli potaknuta je  potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži dječaku Marku s područja općine, ali i za sve ostale oboljele osobe u Hrvatskoj i svijetu

ZAGREB /NOVA KAPELA, 5.  veljače 2020. –  Na akciji održanoj u utorak, 4. veljače u prostoru Hrvatskog doma u Novoj Kapeli, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 304 novih potencijalnih darivatelja.

Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s Općinom Nova Kapela i načelnikom Ivanom Šmitom potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži dječaku s područja Općine, ali i za sve ostale oboljele osobe u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

-Dragi naši, hvala od srca svih 304 mladih ljudi koji su se jučer, 4. veljače u Novoj Kapeli upisali u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bi pomogli malenom Marku, ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta koji čekaju svog podudarnog darivatelja.

Hvala obitelji Vrakić, Općini Nova Kapela i načelniku Ivanu Šmitu, djelatnicima Općine i medicinskim sestrama na pomoći pri uzimanju uzoraka. S obzirom na broj stanovnika, Nova Kapela je jedan od rekordera po broju upisanih potencijalnih darivatelja na akcijama Zaklade Ana Rukavina u jednom danu! Svaka čast!- navodi se u zahvali Zaklade Ana Rukavina.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom trinaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 63.948 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 117 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 117  teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

 

 

Related Post

LOKALNO PARTNERSTVO ZA ZAPOŠLJAVANJE

Autor - 03/12/2010 0
SLAVONSKI BROD, 3. prosinac, 2010. – Održana je konstituirajućia sjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije. Temeljem Operativnog programa – Razvoj…