ZASTUPNICA MARIJANA PETIR PITA EUROPSKU KOMISIJU

1589 0

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je jučer Europskoj komisiji pisano zastupničko pitanje u kojem je zatražila da se zaštite ljudska prava građana Grada Slavonskog Broda na čist okoliš i na zdravlje.

“Nakon ponovnog pokretanja proizvodnje u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu (Bosna i Hercegovina) učestalo dolazi do onečišćenja zraka u Gradu Slavonskom Brodu u Republici Hrvatskoj. Na prostoru Slavonskoga Broda provode se pet godina redovita praćenja pojedinih parametara kvalitete zraka, a Republika Hrvatska je nedavno postavila još jednu mobilnu postaju za praćenje kvalitete zraka. Rezultati praćenja kvalitete zraka pokazuju znatna odstupanja od dozvoljenih graničnih vrijednosti a dostupni su javnosti putem internetske stranice Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

 

Iako se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu pregovorima s predstavnicima Bosne i Hercegovine na svim razinama vlasti nastoji riješiti više od pet godina, nadležne vlasti u BiH ne pokazuju interes i volju da navedeni problem onečišćenja zraka riješe, čime ugrožavaju pravo građana na čist okoliš i na zdravlje koje može biti ugroženo uslijed konstantnog onečišćenja.

 

Upućujem pitanje Europskoj komisiji: Na koji način Europska unija može pomoći u zaštiti ljudskih prava građana Grada Slavonskog Broda koji su ujedno i građani Europske unije, ali i lokalnog stanovništva koje živi uz Rafineriju u Bosni i Hercegovini, od onečišćenja zraka s područja izvan granica EU, ukoliko njihove nadležne vlasti nisu sposobne ili ne žele poduzeti potrebne mjere za osiguranje adekvatne kvalitete zraka?”, navela je Petir u svom pitanju Europskoj komisiji.

Related Post

IZBORI ZA EU PARLAMENT

Autor - 01/05/2014 0
Na javnoj tribini svoje viđenje stanja u zemlji i političkih odnosa te odnosa sa EU Novogradiščanima su prezentirali prof. Dr.…