ZAŠTIĆENI KRAJOBRAZ GAJNA

1929 0

Na Gajni u općini Oprisavci u petak je svečano otvoren rekonstruirani „Stan na Gajni“, izgrađen u formi tradicionalnog šokačkog stana. Koristit će se kao informacijsko-edukativni centar za posjetitelje,

za pripremu stručnih skupova i sastanke sa lokalnom zajednicom u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima i ekološkom mrežom Natura 2000. Stan na Gajni je financiran u sklopu Projekta integracije u EU kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sredstvima zajma Svjetske banke. Vrijednost projekta je 773 tisuće i 600 kuna. Otvorenju su nazočni bili pomoćnik ministra Nenad Strizrep, ravnatelj županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Mario Pavičić, brodsko posavski župan Danijel Marušić, predsjednik Brodskog ekološkog društva dr. Šimo Beneš, te načelnik općine Oprisavci Pejo Kovačević.

 

Gajna je u kategoriji značajnog krajobraza zaštićena 1990. godine, na inicijativu Brodskog ekološkog društva koje uspješno surađuje s Javnom ustanovom. U sklopu brojnih projekata, na kojima surađuju, na Gajni su nabavljeni primjerci hrvatskih autohtonih pasmina: slavonsko-srijemsko podolsko govedo, crna slavonska svinja i posavski konj.

Related Post