ZATVARA SE STARAČKI DOM „SVETI VINKO“ ?!

1637 0

Suprotstavile su se tome obitelji korisnika i braniteljske udruge, a zatvaranju doma protivi se i Općina Nova Kapela pa je premještaj starica odgođen.

NOVA KAPELA, 4. travanj 2013. – Nakon gotovo 20 godina rada Dom za stare

i nemoćne osobe „Sveti Vinko“ u Novoj Kapeli nalazi se pred zatvaranjem. Ivica Alilović, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, u čijem sastavu djeluje i novokapelački Dom danas nije uspio iz Nove Kapele u Slavonski Brod premjestiti starice. Suprotstavile su se tome njihove obitelji i braniteljske udruge, a zatvaranju doma protivi se i Općina Nova Kapela pa je Ministarstvo socijalne politike i mladih odgodilo premještaj starica.

 

– U dogovoru s nadležnim Ministarstvom socijalne politike i mladih i gospođom Penava odlučeno je da u ovakvim uvjetima nije moguće premjestiti štićenica – kazao je kratko Ivica Alilović, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod.

Ivica Alilović

 

– Ovdje sam petu godini i bolje mi ne može biti. Oprano nam je i čisto, hrane imamo i više nego nam treba i ništa nam ne nedostaje, a sestre su dobre prema nama. Mi ne želimo ići iz ovog doma – kaže baka Kata Pocrnić, koja je smještena u spornom tavanskom dijelu doma do kojeg vode uske i strme stepenice. Baka Kata kaže da ona nema problema doći do svoje sobe, a da su ostale starice tamo smještene nepokretne.

Kata Pocrnić

 

Ministarstvo socijalne politike i mladih traži zatvaranje dislocirane jedinice Doma za starije i nemoćne u Novoj Kapeli, a za 26 štićenica, od kojih je 12 nepokretnih, odlučeno je da se premjeste u Slavonski Brod. Dodajmo da je objekt u Novoj Kapeli u vlasništvu Crkve i da je ugovorom iz 1995. i aneksom ugovora iz 2005. godine potpisanim između RKT Župe Nova Kapela, Doma Slavonski Brod i Ministarstva, prenesen na upravljanje Domu Slavonski Brod, na rok od 30 godina – bez naknade.

 

Inspekcija Ministarstva, nepopularnu je odluku o zatvaranju donijela zbog toga što, unatoč višekratnim upozorenjima, Dom u Novoj Kapeli nije ispunio uvjete za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi. Neprimjereni uvjeti za smještaj u potkrovlju glavni je razlog zatvaranja Doma sv. Vinko. Od 2009.godine, ovdje su obavljena dva inspekcijska nadzora, a 17. rujna prošle godine, na temelju rješenja inspektora, resorno ministarstvo zatražilo prekid pružanja usluga korisnicima u navedenom prostoru zbog neispunjavanja tehničkih uvjeta.

 

Za štićenice i njihove obitelji, osam zaposlenica, mještane i Općinu Nova Kapela ova odluka je neprihvatljiva. Kažu da postoji rješenje jer se štićenice iz tavanskog dijela doma mogu premjestiti slobodan stambeni prostor namijenjen za sestre čije se broj smanjio od kada Dom više nije pod njihovim vodstvom.

 

-Od kada se počelo pričati o zatvaranju Doma poduzeli smo niz akcija da to prolongiramo i priječimo. Svjesni smo da možda ne postoje uvjeti, a ja nisam taj koji može govoriti o uvjetima. Očitovali smo se prema Ministarstvu i dobili od potpredsjednice Vlade i ministrice Milanke Opačić odgovor u blažem tonu što znači da još uvijek postoji nekakvo rješenje. Očekivali smo da danas neće doći do premještaja štićenica, koji je planiran za 6. travanj. Razgovarali smo o mogućnosti da se štićenice premjeste u prostor časnih sestra kao privremeno rješenje dok se dio doma obnavlja i stvore zakonom propisani uvjeti. Gdje je zapelo ne mogu reći- kaže općinski načelnik Josip Benić.

Josip Benić

 

-Danas smo došli provesti rješenje Ministarstva i korisnike preselimo u našu ustanovu u Slavonskom Brodu uz suglasnost skrbnika i korisnika. Dobili smo deset suglasnosti. Angažirali smo specijalizirana vozila za prijevoz nepokretnih i polupokretnih – kaže Ivica Alilović. Na pitanje ima li šanse da Dom u Novoj Kapeli ipak nastavi s radom kaže: U tijeku je ishođenje lokacijske i građevinske dozvole da bi se napravile određene preinake. Biskupija je dala suglasnost da se dio korisnika premjesti u prostor namijenjen za časne sestre. U kontaktu sam s Ministarstvom, a posljednje što smo dobili je suglasnost o privremenom proširenju kapaciteta u Slavonskom Brodu. Ministarstvo ostaje pri svome bez obzira što su lokalna zajednica i čelnici Brodsko-posavske županije uputili niz dopisa i zatražili da se prolongira ovo rješenje do ishođenja dozvole za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi – kazao je Ivica Alilović.

Related Post

ZA SIGUIRNOST PJEŠAKA

Autor - 29/03/2016 0
NOVA KAPELA, 30. ožujak 2016. – U tijeku su radovi na izgradnji pješačke staze širine 1,50 metara s istočne strane…

ŠETANA KOLA – Rosa rosi, kiša pada

Autor - 18/05/2010 0
BATRINA/ STARA KAPELA, 16. svibnja 2010. – Zahvaljujući Folklornom ansamblu Broda, Kud-u „Šokadija“ Batrina, Braniteljskoj poljoprivtrednoj zadruzi Stara Kapela, Udruzi…