„Zaželi – 10 za 60“ – upoznajte zaposlene korisnice I

1405 0

NOVA GRADIŠKA, 19.  listopada 2021. -Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška od 23. lipnja ove godine provodi projekt “UP.02.1.1.13.0415, Zaželi – 10 za 60”. Naših je 10 korisnica prvog kolovoza započelo s radom pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 60 krajnjih korisnika. Žene zaposlene na projektu predstavljaju teže zapošljivu skupinu, i ovaj će posao uvelike utjecati na povećanje njihova samopouzdanja, ali i povećanja mogućnosti za novo zaposlenje nakon isteka ugovora.

Ovaj mjesec vas upoznajemo s našim najstarijim zaposlenicama, Ankom Mlinac i Katom Ruškan.

Anka Mlinac je iz Nove Gradiške. Prije nego što se zaposlila na našem projektu radila je na projektu Grada Nova Gradiška financiranom kroz Zaželi – program zapošljavanja žena – faza I. Između ova dva posla bila je nezaposlena godinu dana, a prije rada na „Zaželi“ projektima Anka je bila nezaposlena dugih 15 godina, izuzev povremenih sezonskih poslova u šumariji, branju šparoga i čišćenju objekata. Anka ističe kako joj se kod ovog posla najviše sviđa pomoć i druženje s njenim korisnicima_icama, ali i s ostatkom projektnog tima. Anka svakodnevno razgovara sa svojim korisnicima_icama o tome kako su, kako su spavali, boli li ih nešto; a sve kako bi im pružila prijeko potrebnu psihosocijalnu podršku u njihovoj starijoj životnoj dobi.

U slobodno vrijeme bavi se radom u svome vrtu i zalijevanjem cvijeća. Od poslova koje najčešće radi kod korisnika ističepranje prozora, čišćenje kuće i okućnice, sanitarnih prostorija, odnosno sve one poslove koje oni sami ne mogu obaviti. Kao najveću korist ovih projekata ističe druženje i razgovor sa korisnicima koji je njima jako bitan i potreban jer su većinom sami i željni su druženja. Anka bi naravno voljela nastaviti raditi na projektu, a čim ispuni uvjete planira u zasluženu mirovinu.

Kata Ruškan živi u Ljupini. Prije rada na ovome projektu bila je nezaposlena godinu dana, a od poslova koje je dosad radila ističe rad u „Zlati“ u Novoj Gradiški oko 10 godina, te povremene sezonske poslove. Kata je bila nezaposlena punih 18 godina, čime je pripadala skupini marginaliziranih osoba na tržištu rada.Kao i Anka, Kata ima prethodno iskustvo rada kao gerontodomaćica. Najviše joj se sviđa to što može pomoći svojim korisnicima u obavljanju svih poslova koji oni ne mogu obaviti sami. Najčešće obavlja poslove čišćenja kućanstva i okućnice, donošenje ogrijeva, te pripremu raznih slastica. Ništa joj nije teško i sve poslove obavlja sa velikom radošću. Za hobije nema baš previše slobodnog vremena, ali najčešće čuva svoju unučad te radi u svome vrtu oko cvijeća i povrća. Kao najveću korist rada na ovakvim projektima ističe pomoć korisnicima, dok za nju rad na projektu predstavlja financijsku stabilnost. Voljela bi nastaviti raditi na ovom projektu, jer trenutno ima 14 godina staža i još 1 godina rada bi joj dobro došla kako bi ispunila minimalne uvjete za mirovinu.

Usluga pomoći u kući ispunjava potrebu starijih da im se pomoć pruža u njihovom domu kako bi što duže, uz asistenciju, ostali živjeti u poznatom okruženju. Briga o starijima u njihovom domu je najekonomičniji i od starijih osoba najbolje prihvaćen oblik društvene brige o njima. Također, projektom je osigurana nabava paketa higijenskih potrepština svaki mjesec što predstavlja uštedu u kućnim budžetima naših krajnjih korisnika_ica!

Podsjetimo, ovaj projekt je financirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda sa stopostotnom stopom sufinanciranja u iznosu od 928.650,00 kn. Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Related Post