ZELENI REŠETARI: Završena izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta općine Rešetari

2252 0

Općinski načelnik Zlatko Aga  nije propustio istaknuti da je reciklažno dvorište  drugi od tri  velika projekta koji će  općinu Rešetari svrstati među ekološki najodrživije općine.  Prvi projekt bila je sanacija deponije komunalnog otpada  u koju  je  uloženo 22 milijuna kuna, a nakon  reciklažnog dvorišta na redu je  izgradnja  reciklažnog dvorišta  za građevinski otpad  

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI,  13.  svibnja 2020. –   Na završnoj konferenciji projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području  Općine Rešetari“  bilo je puno zadovoljstva svih aktera koji su u  planiranom roku, od ideje i projektiranja do završetka građevinskih radova i opremanja,  izgradili jedno od najsuvremenijih i najvećih reciklažnih dvorišta ne samo u brodsko-posavskoj županiji  već i u Hrvatskoj. Reciklažno dvorište je u potpunosti uređeno i opremljeno i nakon što se  uskoro dobije uporabna dozvola   stavit će se na  uporabu stanovnicima općine Rešetari. Reciklažnim dvorištem upravljat će  Odlagalište d.o.o. Nova Gradiška.

O postupcima i radnjama koje su  do kraja dovele  realizaciju  projekta vrijednog 5.174.904,38 kuna,  koji je EU sufinancirala sa  4.111.669,93 kuna iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike,  sa  zadovoljstvom su govorili predstavnici požeške tvrtke  „Promet građenje“ koja je izvela  radove i tvrtke „Ingri“ d.o.o., Ruščica koja je  obavila nadzor, te savjetnik  Boris Majić, iz zagrebačke tvrtke Daedalus,  koji je naglasio transparentnost  Općine Rešetari i načelnika  Zlatka Age  i kazao da je   projekt  „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području  Općine Rešetari“  u  Ministarstvu zaštite okoliša i energetike  istaknut kao najbolji. Završnu konferenciju projekta vodila je Senka Vranić,  direktorica tvrtke „Sintagma”  koja je bila zadužena  za vidljivost projekta.

Zadovoljstvo  zbog završetka projekta nisu krili predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković, a ni načelnik Zlatko Aga.

-Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos u izgradnja i opremanju reciklažnog dvorišta. Mogu reći da sam ponosna na sve aktivnosti koje se realiziraju u našoj općini, pa tako i na ovaj projekt koji će svima nama omogućiti da imamo čisti i zdraviji okoliš – rekla je Milka Perković i istaknula dobru suradnju Općinskog vijeća s načelnikom Zlatkom Agom.

-Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta nećemo  samo  zadovoljili zakonske obveze.  Na nama je sada veliki posao da informiramo  građane s  prednostima reciklažnog dvorišta i mogućnostima  odlaganja različitog otpada.  Nadam se da će se time građani  riješiti  loših  navika odbacivanja otpada u prirodu  i ubuduće ga na adekvatan način odlagati u reciklažnom dvorištu – kazao je Zlatko Aga.

Općinski načelnik nije propustio istaknuti da je reciklažno dvorište  drugi od tri  velika projekta koji će  općinu Rešetari svrstati među   ekološki najodrživije općine.  Prvi projekt bila je sanacija deponije komunalnog otpada  u koju  je  uloženo 22 milijuna kuna, a nakon  reciklažnog dvorišta na redu je  izgradnja  reciklažnog dvorišta  za građevinski otpad.

Izgradnja reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari doprinosi povećanju stope odvojeno skupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te doprinosi smanjenju količina CO2 i čuvanju prirodnih resursa zbog mogućnosti recikliranja. Kroz edukaciju stanovništva osigurava se prevencija nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada koje se može reciklirati i ponovna uporaba korisnih sirovina iz otpada.

Cjelokupno stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari, imat će direktnu korist od izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta jer je isto osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata”, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će imati korist od projekta i na način da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu. Pokretanjem reciklažnog dvorišta otvorit će se jedno novo radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Related Post

OPĆINA REŠETARI

Autor - 07/05/2016 0
Ono što jer za Općinu Rešetari i njegovo stanovništvo isto tako veoma važno, sanacija će se obaviti bez kune iz…