ŽETVA 2011. – Seljacima neprihvatljive cijene pšenice

1155 0

Marija Radošević/SBplus 

Za pšenicu traže 1,60, a silosi im nude 1,35 kuna

SLAVONSKI BROD 22. srpnja 2011.  – Problemi oko otkupne cijene pšenice i ove su godine razlog nervoze proizvođača među kojima je i Stjepan Lalić iz Slavonskog Kobaša, koji je pšenicu sijao na 50

hektara. Žetva je gotova, a žito spremljeno u brodske silose tvrtke Granolio, koja je izišla s otkupnom cijenom pšenice od 1,35 kuna. To je za njega neprihvatljivo. 

– S 1,35 kuna ne mogu pokriti ni cijenu proizvodnje – ističe Stjepan koji će zbog toga čekati bolja vremena. Inače, zadovoljan je kvalitetom žita kao i prinosom koji je iznosio 4-5 tona po hektaru. Model koji bi zadovoljio proizvođače i otkupljivače, međutim, nije zaživio.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić samo je djelomično zadovoljan postignutim dogovorom s HBOR-om o plasmanu 300 milijuna kuna preko poslovnih banaka za otkup skladišnica od poljoprivrednika. – Poanta je da poljoprivrednik dobije tri posto kamatu bez devizne klauzule i da jamstvo za povrat kredita bude skladišnica. To znači da poljoprivrednik vraća kredit kada pšenicu proda po većoj cijeni, a ako to ne učini kroz 12 mjeseci, poslovna banka raspolaže sa pšenicom i naplaćuje dug. Iako su banke rekle da su spremne ići u takva rješenja, a ministarstvo potvrdilo da je sve dogovoreno, osobno sam u bankama doznao da ne znaju o čemu je riječ – potvrđuje Grivičić.

Najveći su otkupljivači izišli s cijenom od 1,35 kuna, zbog čega su proizvođači očajni. A zbog toga što država, odnosno resorno ministarstvo nisu učinili dovoljno da tržište žitarica profunkcionira na pravi način, Grivičić se pribojava kako će se iz dogovorenog sastanka poljoprivrednika (danas) i u nedjelju izroditi novi prosvjedi. To potvrđuje i predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić, koji smatra kako otkupna cijena pšenice ne bi smjela biti ispod 1,60 kuna.

U brodske silose ove je godine, kaže upravitelj Ivan Tomas, uskladišteno približno 25.000 tona pšenice, što je za 8.000 tona manje nego prošle godine, no značajno kvalitetnije nego prošlog kišovitog ljeta. Hoće li cijena pšenice do kraja godine porasti ili pasti, pita se i Tomas.

Related Post

KIŠA OBRADOVALA RATARE

Autor - 20/04/2015 0
Dosta se zemljišta nudi na prodaju, a dosta je ostalo neobrađeno, tako da će se ovog proljeća biti manje posijanih…