Županijska skupština usvojila Proračun za 2023. godinu „težak“ 174,070,304.77 eura

787 0

Autor bpz.hr

 

SLAVONSKI BROD  – Na  12. sjednici Županijske skupštine održanoj 19. prosinca najvažnija točka Dnevnog reda bila je usvajanje Proračuna za 2023. godinu.
          Sjednica je, pod predsjedavanjem Pere Ćosića, radom započela  uobičajenim Aktualnim satom pod kojom su vijećnici postavljali pitanja županu i njegovim suradnicima iz djelokruga rada  županijske uprave. Tako su, od strane vijećnika, (Vidaković) upućena pitanja o usuglašavanju financiranja školske prehrane, koju Županija već provodi u školama kojima je osnivač,  s nedavnom Odlukom Vlade RH koja ide u tom smjeru i s obzirom na činjenicu koliko škola ima predviđene blagovaonice. Bilo je upita (Matasović) kako riješiti problem linijskog prijevoza za studente koji ne ostvaruju pogodnost  prijevoza željeznicom, na što je župan Marušić odgovorio da će i taj problem biti riješen izradom mreže prijevoza. Hoće li u idućoj godini biti riješeno piranje autobusnog ugibališta u Klakaru paralelno sa sanacijom ceste na tom području uputio je vijećnik Klaić. Vijećnika Odobašića zanimalo je što čini Savjet za socijalnu skrb i njihovo djelovanje u smjeru poboljšanja usluga u ovom području kao i to planira li se izrada projektne dokumentacije za županijsku cestu u Gornjoj Vrbi.
Kada će biti raspisan natječaj za pročelnike Županije uprave i postoji li mogućnost daljnje organizacije i prilagodbe linijskog prijevoza za osobe s invaliditetom zanimalo je vijećnika Bašića. Vijećnik Marijić postavio je pitanje jesu li osigurana financijska sredstva za Dom za starije i nemoćne s obzirom na to da je za isti u svibnju izdana građevinska dozvole, kao i to da s obzirom na trenutne okolnosti Okučani ostaju bez ljekarne. Vijećnica Ribarić, na kraju Aktualnog sata, postavila je pitanje raspolaže li Županija smještajnim kapacitetima, odnosno, prostorima za rad udruga i pojedinih osoba s invaliditetom. Na pojedina pitanja vijećnicima su odgovarali župan i resorni pročelnici, a na neka će odgovore dobiti pismenim putem.
        Nakon uvodničarske točke, Aktualnog sata, vijećnici su usvojili Plan rada Županijske skupštine za 2023. godinu.
        Treća točka današnje rasprave bio je prijedlog Odluke o Proračunu Brodsko-posavske županije za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu.  Kreiranje Proračuna “teškog” 174,070,304.77 eura ukratko je pojasnila privremena pročelnica za proračun i financije Božana Grgić,  koja je istaknula kako su svi prihodi i primitci planirani u skladu s raspoloživim pokazateljima makro-ekonomske politike te procjenama kretanja i značajnim  porastom poreza u 2023. godini.

Related Post