11. SUSRET FOLKLORNIH SKUPINA

753 0

OKUČANI, 25. kolovoz 2012. – Običaji, pjesma i ples, ljepota narodnih nošnji i želja da se očuva tradicija zavičaja i nacionalni identitet još su jednom u Okučanima našli potvrdu na Susretu povratničkih folklornih skupina RH.

Stari i mladi članovi 13 kulturno-umjetničkih društava bili su jučer dokaz su da se ne mogu zaboraviti stoljetne tradicije i u njima uživati. Pjevalo se i plesalo, a posjetitelji su uz to imali priliku diviti se ljepoti narodnih nošnji. Susret povratničkih folklornih skupina RH počeo je u petak kada su na Večeri koreografiranog folklora nastupila kulturno-umjetnička društva „Rudar“ iz Lukavca (BiH) i „Tkanica“.

 

Predstavnike kulturno-umjetničkih društava primilo je općinsko čelništvo predvođeno načelnikom Acom Vidakovićem, te Zrinkom Grgić, predsjednicom KUD-a „Tkanica“ koja je uložila velik trud da još jednom u Okučanima okupi društva i folkolorne skupine iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Zaželjeli su im ugodan boravak u Okučanima i zahvalili na dolasku, a načelnik ih je upoznao sa općinom Okučani i njenim znamenitostima.

Održan je i stručni skup na temu „Obnovimo baštinu“ na kojemu je koreograf Ivka Dajaković u KUD-u „Rodna gruda“ iz Dugog Sela predstavila hrvatsku mušku i žensku narodnu nošnju iz okolice Banja Luke, koja je prije nekoliko godina proglašena najljepšom nošnjom na svijetu.

Uoči nastupa folklornih skupina i revije narodnih nošnji tradicionalno je održan i mimohod svih kulturno-umjetničkih društava , a ni ove godine nisu izostale svečano ukrašene slavonske zaprege.

 

Nastup folklornih skupina otvorio je župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Općinski načelnik zahvalio je kulturno umjetničkim društvima koja su došla na ovogodišnji Susret , te svima koji su omogućili i dali svoj doprinos da se on održi.

 

Bilo je to još jedno nezaboravno druženje ljubitelja folklora i čuvara tradicija i kulturne narodne baštine. Do kasno u noć družili su se s njima i brojni posjetitelji.

I ove godine Susret povratničkih folklornih skupina održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Brodsko-posavske županije, Općine Okučani i OŠ Okučani.

+

 

 

Related Post

MALA GOSPA

Autor - 11/09/2012 0
OKUČANI, 11. rujan 2012. – Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu proslavili su Okučanci u različitim krajevima Hrvatske…

OPĆINA OKUČANI

Autor - 28/06/2012 0
OKUČANI 28. lipanj 2012. – Vjernici župe sv. Vida iz Okučana su se pridružili proslavi sv. Ive u Podmilačju kako…