14. SUSRETI POVRATNIČKIH FOLKLORNIH SKUPINA HRVATSKE

958 0

OKUČANI, 30. kolovoza 2015. – Na zadovoljstvo brojnih gostiju, članova kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina iz Hrvatske i BiH Okučanci su jučer još jednom bili dobri domaćini sudionicima

Susreta povratničkih folklornih skupina RH. Po četrnaesti put za redom Okučani su bili mjesto gdje se plesalo, sviralo i pjevalo, a uz to posjetitelji uživali u šarenilu i ljepoti narodnih nošnji.

Organizator, KUD „Tkanica“, ove je godine u Okučane doveo 16 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina među kojima su bila i društva koja gotovo redovito dolaze na ovu jedinstvenu manifestaciju. Susreti su potvrdili da ne nedostaje čuvara narodne baštine i običaja jer je među sudionicima bilo dosta mladeži i djece.

I ove godine potvrđivala su se stara prijateljstva i sklapala nova, po čemu je ova jedinstvena smotra također poznata. O tome je bilo dosta riječi na prijemu koji je za sudionike pripremio općinski načelnik Aca Vidaković, a potom na otvaranju smotre gdje su, uz načelnika, govorili Zrinka Grgić, predsjednica KUD-a „Tkanica“ i Danijel Marušić, brodsko-posavski župan, koji je Susrete otvorio.

Zahvalili su svima koji su u proteklih 14 godina dolazili u Okučane, a to je između 250 i 300 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina iz Hrvatske i drugih država.

-Veliko hvala svima jer je nama to velika čast. Za Okučane ova smotra znači puno. Prije 14 godina gospodin Ivica Ćorković je rekao da želi u Okučanima napravit jednu smotru i on je najzaslužniji što smo se danas ovdje okupili. Nastojat ćemo da ona traje jako dugo. U proteklih 14 godina su se razvila brojna prijateljstva. Mi smo sredina koja ima jako puno nacionalnih manjina, a u Okučane su se doselili ljudi iz 136 župa bivše Jugoslavije. To je 136 različitih nošnji, isto toliko običaja i kultura. Općina Okučani zajedno s Brodsko-posavskom županijom i Ministarstvom kulture daje potporu KUD-u „Tkanica“ u velikom trudu da organizira ovu manifestaciju – kazao je načelnik Aca Vidaković.

-Ovo je susret povratničkih folklornih skupina ali i susret na kome se okupljaju i folklorne skupine nacionalnih manjina. RH nije samo država hrvatskog naroda već i pripadnika nacionalnih manjina. Nama je to veoma drago, a i Ministarstvo kulture to pozdravlja i zato svake godine imamo i predstavnike nacionalnih manjina – kazala je Zrinka Grgić.

 

I ve godine je organizirano predstavljanje jedne hrvatske narodne nošnje. Učinio je to Milan Herceg iz Folklornog ansambla „Petrinjčica“ iz Petrinje koji je predstavio njihovu mušku i žensku nošnju za koju se smatra da je jedna od najljepših nošnji u hrvatskoj. Vezena je svilom teška je 14 kilograma.

Predvođen konjskim zapregama i konjanicima održan je tradicionalni mimohod sudionika koji su se kratkim nastupom predstavili na Trgu dr. Franje Tuđmana. Glavni nastup imali su na pozornici u športskom centru, gdje je tradicionalno održana i revija narodnih nošnji. Okupila se brojna publika i uzvanici među kojima su, uz brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, bili Pero Ćosić, predsjednik Županijske skupštine i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske.

14. susreti povratničkih folklornih skupina RH održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Brodsko-posavske županije, Općine Okučani i Osnovne škole Okučani.

Related Post

CVJETNICA U OKUČANIMA

Autor - 02/04/2012 0
OKUČANI, 2. travanj 2012. – U Okučanima je na jedinstven način proslavljena Cvjetnica, nedjelja kojom započinje Veliki tjedan.

JEDAN OD NAJLJEPŠIH

Autor - 10/11/2014 0
Okučanci ukazuju i na problem pristupnih cesta čiji su kolnici oštećeni prilikom rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge i kolovora OKUČANI,…