ZA KRAJ LJETA GLAZBE I KULTURE

750 0

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ 28. je kolovoza novogradiška kazališna publika uživala u predstavi „O gnjidama i glumcima“ autora Josea Sanchisa Sinisterre,

suvremenog španjolskog pisca, a riječi je bilo o dva putujuća glumca, koji su, nekim slučajem, dospjeli i zapeli u današnjem vremenu. Znalačke interpretacije Mateja Safundžića, osnivača Glumačke organizacije „Slavonski Brodvej“ i Luke Stilinovića, studenata četvrte godine Glumačke akademije u Osijeku, isprepletene su i razmišljanjima o glumi, kazalištu i životu glumaca u davna vremena.

– Ne umanjujući vrijednost bilo koje druge umjetnosti, upravo je kazalište mjesto gdje se umjetnost događa u trenutku, ovdje i sada. U tome je njezina vrijednost i bezvremenska ljepota – istaknuo je Silvio Stilinović, voditelj slavonskobrodskog kazališta, pozdravljajući publiku, čestitajući novogradiškim kazališnim amaterima na glumačkom poduhvatu najavljujući i suradnju s njima.

Vrlo zanimljivu radionicu u kojoj su, u interakciji s publikom, pokazali vježbe disanja, kretanje i izgovor teksta na pozornici, održali su spomenuti Luka i Matej.

 

Uslijedio je „talk show“ „The spika“ novogradiške „Kugle“ u kojemu su Milan Vidošić, kao voditelj, Sanja Kovarbašić-Ferković, kao učiteljica i Mihaela Stažić, kao plavuša Tula, na duhovit način prezentirali zanimanja i profesije, ali i ukazali na gotovo svakodnevne predrasude i stavove o „plavušama“. U maniri stvarnog talk showa bilo je tu i nagrada za publiku, plesa s glumcima te je i sama publika na taj način zapravo bila dio predstave i stand-up festa. Velika je hrabrost stati pred publiku u svome gradu, a naši glumci amateri su to učinili već nekoliko puta, želeći time poručiti kako i naša sredina ima nadarene ljude koji na ovaj način, žrtvujući vlastito slobodno vrijeme, žele doprinijeti kulturnim sadržajima grada u kojemu žive. I doista, na tome im treba čestitati. A „Kugla“,….se kotralja dalje, vjerujemo, na radost svih koji ih podržavaju dolaskom i pljeskom, ali i onih koji će ih tek vidjeti.

-Ova predstava „O gnjidama i glumcima“ bila je prilika i našim glumcima amterima naučiti neke zakonitosti bez kojih, zapravo, nema pojavljivanja na kazališnoj sceni, bilo da se radi o profesionalcima ili amaterima- rekla nam je prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Učilišta Relković. Također je dodala: „Kazalište je stvar trenutka, nadahnuća, tako da koliko god gledali predstavu istoga naslova, ona zapravo nije ista. Neponovljiva je! Kazališna umjetnost živi u trenutku u kojemu nastaje i ta je interakcija između publike i glumaca najzanimljivija, najvrijednija, i ona, u biti, nosi tu kazališnu umjetnost i kazališni izričaj“.

 

Ovim kulturnim događajem zaključeni su ovogodišnji sadržaji NG ljeta glazbe i kulture u kojemu su sudjelovale brojne novogradiške udruge, institucije, ustanove, a održano je u organizaciji grada Nova Gradiška, Odsjeka za društvene djelatnosti, Turističke zajednice, Agencije NG glazbeno ljeto te uz potporu brojnih sponzora, kojima i ovim putem organizatori upućuju veliku zahvalu.

Related Post

ŽIVOT KAO KAZALIŠTE

Autor - 15/11/2010 0
Život je kazalište u kojem ljudi preuzimaju dodijeljene uloge. Netko će dobiti ulogu ljepotice, netko kralja, netko seljaka, a netko…

Gradu za rođendan

Autor - 07/12/2011 0
Koncert GRADU ZA ROĐENDAN, u utorak 6. prosinca Gradu su darovali i njegovi najstariji sugrađani – članovi Udruge matice hrvatskih…