120. OBLJETNICA DVD NOVA KAPELA/BATRINA – Nisu iznevjerili geslo “Bogu na čast, rodu na spas” (FOTO)

524 0

NOVA KAPELA, 28. kolovoza 2011. – Danas je u Novoj Kapeli bilo iznimno svečano, kako i priliči obilježavanju 120. obljetnice osnutka DVD Nova Kapela / Batrina. Okupili su se danas sadašnji članovi društva i njihovi prijatelji iz brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava da zajedno obilježe rad društva koje je radom i djelovanjem u

proteklih 120 godina ostavilo neizbrisiv trag u novokapelačkom kraju. Nisu vatrogasci samo vatru gasili i štitili materijalna dobra i ljudske živote već su svojim radom dali velik doprinos ukupnom razvoju.

Došli su danas da im na tome zahvale zamjenik župana brodsko-posavskog Davor Vlaović i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki. Bili su tu i kumovi nove zastave Branko i Mirjana Zubović.

Završni dio današnje vatrogasne svečanosti počeo je, nakon mimohoda od Vatrogasnog doma, prijavkom zapovjednika Kreše Kolarića i smotrom koju je obavio načelnik općine Josip Benić.

O povijesti društva, postanku i događanjima govorio jer predsjednik društva Ivan Prpić.

– S ponosom danas spominjemo 1891. godinu kada je Ladislav Seitz osnovao Dobrovoljno vatrogasno društvo, a u svibnju, sada već davne 1907. godine, župnik Stjepan Latković blagoslovio prvu vatrogasnu zastavu. Zastava je bila dar obitelji Seitz, a kumovala je Jelka Seitz, sestra osnivača društva Ladislava Seitza. Cijelo jedno stoljeće ona je bila svjedok rada i postojanja društva. To možemo zahvaliti onim hrabrim ljudima koji su ju u teškim vremenima skrivali, čuvali i sačuvali. Tek po nekim starim požutjelim zapisnicima saznajemo brojna imena i prezimena ljudi koji su se već tad opredijelili za ono najvrjednije što može biti u čovjek, a to je pomoć u nevolji. Bili su uporni, često ponižavani, vrijeđani i omalovažavani, a bila je i poneka pohvala. Stoički su podnosili teret svog humanog opredjeljenja. Geslo koje i danas možemo pročitati na zastavi „ Bogu na čast, rodu na spas“ bilo je jače.

U povodu obilježavanja ove hvale vrijedne obljetnice promovirana je knjiga „120 godina DVD-a Nova Kapela – Batrina“ autora i predsjednika društva Ivana Prpića. Ova će knjiga sigurno od zaborava sačuvati sve generacije vatrogasaca koji su stvarali ovo društvo, a kako u uvodniku piše autor „potaknuti nadolazeće generacije da nastave i poboljšaju plemeniti rad vatrogasaca“.

Današnja svečanost bila je prigoda da se vatrogascima podijele vatrogasna priznanja i odličja, održi vatrogasna vježba i vatrogasci druže, kako je i uobičajeno u ovakvim prigodama.

 

 

Related Post

DAN OPĆINE NOVA KAPELA

Autor - 14/08/2016 0
NOVA KAPELA – U povodu Dana općine Nova Kapela održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se okupili…