NOVA KAPELA – BATRINA – 120. godišnja skupština DVD-a

927 0

Vrijeme je održavanja godišnjih skupština u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, pa je u subotu, 26.02. svoju redovnu izvještajnu i jubilarnu, 120. po redu godišnju skupštinu održalo DVD Nova Kapela – Batrina. Nakon himne Lijepoj našoj i vatrogasne himne, nazočni su se minutom šutnje prisjetili svih članova ovog društva koji su umrli ili poginuli kroz

minulih 120 godina. Svečanom ozračju pridonijela je i stara zastava društva, koja je među najstarijima u Hrvatskoj. Na njoj piše: „Bogu na čast, rodu na spas!“ Prvi puta je izložena i nova zastava uz 120 jubilej. Dar je to Mirjane i Branka Zubovića. Oni će biti i kumovi zastave na svečanom blagoslovu koji će biti upriličen uz Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, 4. svibnja.

 

Na početku skupštine, sve je pozdravio predsjednik DVD-a Nova Kapela – Batrina, Ivan Prpić. Pozdravio je predstavnika Vatrogasne zajednice županije Brodsko-posavske i predstavnika DVD-a Nova Gradiška, Dejana Lekića. Toplo su pozdravljeni gosti iz Slovenije, članovi Gasilskog društva Poljčane, s kojima novokapelački vatrogasci njeguju prijateljstvo i suradnju punih 30 godina. Na skupštini je bio i izaslanik direktora tvrtke „Vatropromet“ iz Zagreba, Miljenko Šolc, koji je DVD-u predao i prigodni poklon.

Svečanosti su bili nazočni predstavnici vatrogasnih društava iz Oriovca, Lužana, Komarnice, Štivice, Ivandola, grada Pleternice, društva iz sastava Vatrogasne zajednice općine Nova Kapela i drugi.

Na bogatu povijest društva kroz 120 godina, na burna i teška, ali i ponosna razdoblja društva, podsjetio je u svom izvješću predsjednik Prpić. Naglasio je kako je ovo društvo sve godine vrijedno radilo, ali, uz gašenja požara, u svojoj povijesti je imalo i drugih vrijednih aktivnosti: glazbu, pjevačko društvo, glumačke skupine, organizirali su natjecanja, vježbe, druženja, zabave i čajanke. S ponosom dočekuju središnju proslavu 120. obljetnice, koja je počela godišnjom skupštinom, a bit će nastavljena za Sv. Florijana. Centralna svečanost bit će u kolovozu, a u planu je i tiskanje monografije DVD-a. Na skupštini je donesen i program rada za ovu godinu. U raspravi, u koju su se uključili predstavnici gostujućih društava i pročelnik novokapelačke općine, Žarko Butina, čule su se riječi podrške i pohvale te želje za uspješan nastavak rada društva.

foto: Višnja Mikić

Related Post

OPĆINA NOVA KAEPLA

Autor - 23/03/2016 0
NOVA KAPELA, 23. ožujak 2016. – Zahvaljujući Općini Nova Kapela DVD Srednji Lipovac dobilo je vatrogasno vozilo Opel Vivano. Općina…