UDRUGA „SVETI ANTUN“ – AKTIVNOSTI I ZA PRIMJER DRUGIMA

529 0

BATRINA, 26. travanj 2011. – Udruga za zaštitu kulturne baštine „Sveti Antun“ svojim aktivnostima i okupljanjem mještana u akcijama za opće dobro svih Batrinčana, može poslužiti za primjer kako se može urediti središte mjesta i općinska novčana potpora višestruko oplemeniti ako radove izvedu samo mještani. Kako doznajemo od predsjednika

 udruge Dražena Grozdanovića, udruga „Sveti Antun“ osnovana je 2. travnja ove godine čime je formalizirana kao incijativa građana potaknuta još prošle godine. – Djelujemo od ljeta prošle godine kada smo se privatili zahtjevnog posla rekonstrukcije orgade, odnosno uređenja cintora naše mjesne crkve. Radovi započeti prošle jeseni i radilo se sve dok je to vrijeme dozvoljavalo, a natavaljeni su ovog proljeća. Vrlo opsežni radovi obavljaju se na dobrobvoljnoj bazi. Treba naglasiti da je bilo 25 radnih akcija u kojima su ukupno sudjelovala 124 mještanina. Puno je to s obzirom da batrina nema ni tisuću stanovnika. Sudjelovali su uređenju cintora i okliša crkve, a radovi su vrlo profesionano i kvalitetno obavljeni. Tijekom radova izgradili smo parkiralište u sklopu crkve i pristupne staze. Na inicijativu Mjesnog odbora Batrina orezana su stabla u mjesnom parku, što je bio vrlo zahtjevan posao. Uspjeli smo obaviti elektrifikaciju zvona, a u sklopu cintora izgrađen je jedan kamenjar. Preostalo nam je još dosta radova . Treba postaviti rasvjetu i klupe, posijati travu i posaditi hortikulturu – kaže Dražen Grozdanović. (fotografije: Dražen Grozdanović)

Udruga „Sveti Antun“ prošle je godine uoči blagdana Božića, za 74 svoja člana i ostale koji su sudjelovali u akcijama, organizirala posjet Padovi. Razgledali su Baziliku Svetog Antuna, glavni padovanski spomenik, jedno od najvećih remek-djela svjetske umjetnosti i jedno od najposjećenijih kršćanskih svetišta. Posjet Padovi sponzorirao je Davorin Lovrić.

 

Najnovija akcija postavljanja uskrsnog jajeta ispred Crkve Sv. Antutna bila je pun pogodak. Na sam Uskrs novokapelački župnik, velečasni Đuro Cvitić, blagoslovio je 325-ero djeca ispred atraktivne pisanice oko koje se okupilo 700 mještana, gotovo svi stanovnici Batrine. Bila je to još jedna promocija ove Udruge i njenih hvale vrijednih aktivnosti.

Dražen Grozdanović ističe da je uskršnje jaje u središtu Batrine promocija Udruge za zaštitu kulturne baštine „Sveti Antun“ i novoosnovane Turističke zajednice općine Nova Kapela koja se uključila u realizaciju ovog oprojekta koji je zadivio mještane, ali i sve one koji se nađu u Batrini. 

 

 

 

 

Related Post

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 03/06/2016 0
NOVA KAPELA – Hrvatske vode u suradnji s Općinom Nova Kapela izgradile su dva mosta u Sičama. Naime, razlog izgradnje…

DAN OPĆINE NOVA KAPELA

Autor - 14/08/2016 0
NOVA KAPELA – U povodu Dana općine Nova Kapela održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se okupili…