ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA DOMOVINSKOG RATA – Zbog posvađanih zapovjednika branitelji ostali bez odličja

787 0

NOVA GRADIŠKA, 26. travanj 2011. – Na sjednicama Odbora za obilježavanje utemeljenja 121. brigade HV-e i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata nikada nije nezanimljivo. Osobnim razmiricama razjedinjeni branitelji reagirali su na nekoliko događanja vezanih za braniteljsku populaciju i Domovinski rat ipak jedinstveni su u stavu da treba

zaštititi dignitet Domovinskog rata i branitelja, a nepravedne osude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, smatraju i osudama svih branitelja. Osobna netrpeljivost ljudi kolji su zajedno branili Novu Gradišku i sudjelovali u oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske, te nedostatak međusobne komunikacije, razlog su zašto nitko od pripadnika 121. brigade HV-e Nova Gradiška nije ove godine u povodu Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ dobio neko od odličja predsjednika Ive Josipovića. Kako je prilično revoltiran kazao predsjednik odbora Adam Tomičić, to se naredne godine ne smije dogoditi.

 

Branitelji naprijed, foteljaši u drugi red

 

Općinski načelnik Aca Vidaković upoznao je nazočne s državnim protokolom obilježavanja 16. obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ u Okučanima. Branitelji će vijenac položiti 2. svibnja kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški u 10 sati, a u 11 sati kod spomenika poginulim braniteljima u Okučanima. Tada u Okučane trebaju doći i sudionici Memorijalnog mimohoda u spomen na poginule hrvatske branitelje koji će iz Nove Gradiške prema Staroj Gradiški krenuti 6,30 sati. Oko državnog protokola i polaganja vijenaca i ovaj je put bilo dosta rasprave. Ponovo je istaknuto da roditelji poginulih branitelja ne smiju biti izostavljeni, a branitelji marginalizirani od strane političara. . -Da nije naših poginulih sinova i hrvatskih branitelja ne bi bilo fotelja ni za predsjednika države, ni za Vladu i ministre. Foteljašima bi trebala biti čast polagati vijenac sa roditeljima poginulih branitelja, jer da nije poginulih branitelja ne bi bilo ni fotelja za njih – kazao je Ante Vukšić. Stavljen ja i primjedba državnom protokolu zašto u njemu nema Grada Nove Gradiške.

Sporna radna grupa za izradu Monografije

 

Iako na dnevnom redu nije bila rasprava o izradi Monografije, koja treba cjelovito prezentirati događanja na novogradiškom području tijekom rata, na raspravu se utrošilo gotovo sat vremena. Primjedbe na imenovanu radnu grupu za izradu monografije imao je Adam Tomičić. Smatra da treba prijeći preko osobnih razmirica, da u radnoj grupi trebaju biti svi zapovjednici, a o članovima raspraviti i odlučiti Odbor za obilježavanje obljetnica. Monografija, smatra Tomičić, mora početi obrađivati događanja od 1990. godine, demokratskih promjena i organiziranja oružanog otpora. Mato Modrić smatra pak da Josip Mikšić piše svoju Monografiju i s tim se ne slaže. Predložio jer da se obustavi rad na Monografiji. Da Mikšić potpiše Monografiju kao svoju ne slaže se i u njenoj izradi ne želi sudjelovati ni Stjepan Rozman, čiju je poruku prenio Zvonko Čulina. Zaključeno je da Odbor raspravi o radnoj grupi i utvrdi njen sastav. Na narednoj sjednici Odbora i raspravi o Monografiji sigurno će biti zanimljivo jer će na njoj biti i danas prozivani Mikšić.

Prosvjedni skup potpore generalima

 

Skup potpore generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču održati će se na gradskom trgu 21. svibnja u 11 sati. Bit će to skup potpore generalima, ali i svim hrvatskim braniteljima, koji se zajedno s njima osjećaju osuđenima jer su branili i oslobađali domovinu od agresora.

  

 

Related Post

Gradska kasa

Autor - 07/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 7. prosinac 2011. – Na prvom čitanju gradskog proračuna za 2012. godinu, predloženom jučer na sjednici Gradskog vijeća,…