SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – U GRADSKOM PRORAČUNU MANJE 13 MILIJUNA KUNA

1278 0

 Na sva pitanja vijećnika gradonačelnik odgovorio da će pismeno odgovoriti pa su tako bez odgovora ostala i pitanja Mate Bilonjića o stanju na Gradskom radiju

NOVA GRADIŠKA, 30. studeni 2010. – Aktualni sat, prva, za javnost često najinteresantnija točka dnevnog rada Gradskog vijeća, danas je trajala samo

30 minuta. Očekivala su se pitanja oporbe vezana za aktualnu gradsku aferu i rat za medijski radijski prostor. Isto tako i odgovori gradonačelnika. Mato Bilonjić je upitao kako je pri Industrijskom parku osnovan Gradski radio, kako se financira, kakvo je njegov stanje danas i sudbina zaposlenih, te tko će platiti kazne za nezakonito preuzimanje frekvencije od 700.000 kuna za pravnu i 100.000 kuna za odgovornu osobu.

 

Kazne za nezakonito preuzimanje frekvencije

 

– Po Zakonu o upravnom postupku kazna se može maksimalno prepoloviti. To je nekih 400.000 kuna koje će netko platiti. Tražim da nam objasnite kako danas taj radio funkcionira. Zanima me kakva je sudbina radnika koji su na tom radiju – upitao je Bilonjić Da bi čuli odgovor gradonačelnika uzalud je na sjednicu došao i dio novogradiških radijskih novinara, jer je gradonačelnik Josip Vuković odgovorio da će na pitanja pismeno odgovoriti. Gradonačelnik si je dao malo daha dok se pravno i na Trgovačkom sudu ne razriješi sudbina HRNG 98,1. Gradonačlenik je i na ostala pitanja vijećnika dao isti odgovor pa je aktualni sat, umjesto 60 trajao samo 30 minuta.

 

Potpore roditeljima neprijateljskih vojnika

 

Mato Bilonjić je od gradonačelnika zatražio odgovor o novčanim potporama koje primaju umirovljenici s malim mirovinama kazavši da ima dojava da potporu primaju pojedinci koji ne žive u Novoj Gradiški, već u Republici Srpskoj, a sinovi su im bili pripadnici vojske RS. Zatražio je popis s imenom i prezimenom osoba koje primaju naknadu. -Imamo 27 zahtijeva, odnosno pritužbi od građana. Svi smo bili zato da se pomogne umirovljenicima koji imaju manju mirovinu. Imamo informaciju koja je došla iz Republike Srpske, o osobi, imenom i prezimenom i koliko prima novaca. Radi se o obitelji koja je na početku Domovinskog rata otišla i BiH i živi na podruju Bosanske Gradiške. Sin je bio u neprijateljskoj vojsci, pripadnik vojske RS. Poginuo je na području zapadne Slavonije. Njegova majka ima mirovinu, ne živi ovdje, dolazi i uzima 200 kuna. Da li je to dezinformacija u to ne ulazim. Imamo imena još 27 drugih osoba za koje se tvrdi da su van područja grada Nove Gradiške, a primaju socijalnu pomoć za umirovljenike. Ako netko ne živi u Novoj Gradiški smatramo da nema pravo na naknadu jer su to sredstva poreznih obveznika iz Nove Gradiške – kazao je Mato Bilonjić.

 

Zahtjev za raspravu

 

Dva pitanja koja je postavio Bilonjić vezana su uz zahtjev Anđelka Pojatine (HDZ) i zahtjev na početku sjednice da se u dnevni red uvrsti zahtjev oporbe (HDZ, HSS i nezavisni vijećnik Stanešić) da se raspravi o osnivanju Gradskog radija, sufinanciranju minimalnih mirovina i sanaciji gradske deponije komunalnog otpada. Pojatini je odgovorio Zlatko Zebić kazavši da prijedlog oporbe za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća nije u skladu s Poslovnikom.

 

U kasi 39,6 milijuna kuna

 

Iako je na sjednici raspravljano o više zanimljivih tema prijedlog izmjena i dopuna gradskog proračuna za ovu godinu svakako je bila najzanimljivija točka dnevnog reda jer se radi o manjim prihodima u Proračunu za 12, 9 milijuna kuna i svođenje ukupnog iznosa u gradskoj kasi za ovu godinu na iznos od 39,6 milijuna kuna. Rebalans proračuna podržale su koalicijske ruke SDP-a i HDSSB-a, a protiv su bili oporbeni hadezeovci. Nezavisni Stenešić nije bio u vijećnici za vrijeme glasovanja. Obrazlažući zašto ne prihvaćaju rebalans proračuna Mato Bilonjić je vladajućoj koaliciji, posebno gradonačelniku, prigovorio da ne koriste u lobiranju, župana i županiju, saborske zastupnike, državne fondove i ministarstva, pune gradsku kasu i rješavanju neke od problema. Izazvalo je to dosta burnu reakciju gradonačelnika Josipa Vukovića.

 

Lobisti u Remetincu

 

-Vama mladima upravnicima, ovdje vježbenicima, moram se obratiti i reći da ovo što ste čuli da zaboravite, posebno ovo što ste čuli oko lobiranja, jer smo mi ipak pravna država, legalisti i moramo planirati u proračunu ono što mislimo i želimo. Oni koji dogovaraju silne milijune, negdje po nekakvim kancelarijama, mimo zakonskih propisa ti su u Remetincu i bit će ih tamo sve više. Postoji red i redoslijed po kome se javlja za sredstva i u državi i u županiji. Nažalost iz Županije nismo dobili ništa. I ovih 200.000 kuna, koja su planirana za Gradski muzej, pitanje je da li ćemo dobiti. Sve što smo tražili od države, a otišli su silni dopisi, silni programi i zahtjevi, nije ništa prihvaćeno. Potrudio sam se da dva puta pišem saborskim zastupnicima i da ih zamolim da urgiraju i vide da li se to može uvrstiti u proračun za 2010. I 2011. godinu. Nije ništa uvršteno. Uzalud su priče o gradonačelniku koji bi trebao biti u ministarstvima i lobirati mimo proračuna i zakonskog plasiranja sredstava – kazao je Vuković. Manji prihodi u ovoj godini, dodao je gradonačelnik idu na teret Vlade koja je donijela nekoliko mjera, a među njima i smanjenje poreza na dohodak. Unatoč tome, dodao je, napravljen je preustroj gradske uprave, rekonstruiraju se tvrtke u gradskom vlasništvu, ulaže u razvoj gospodarstva i infrastrukture koja je u interesu razvoja gospodarstva, a socijalna skrb je za 95 posto veća.

   

Related Post

POČAST ŽRTVI VUKOVARA

Autor - 18/11/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 18. studeni 2015. – Članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada Nova Gradiška, cvijećem, paljenjem svijeća, minutom šutnje…

Blagdan zaštitnice župe

Autor - 09/12/2011 0
U Novoj Gradiški je nizom sadržaja obilježen Dan grada, 8. prosinca. Blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, od 1982.g. zaštitnik…

UMRO IVO PETRANOVIĆ

Autor - 09/01/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 9. siječanj 2012. – Nakon teške bolesti danas je u 79. godini umro Ivo Petranović, sportski djelatnik i…