125 GODINA INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE

475 0

Od Josipa Giltnera koji se davne 1888. godine upisao u Šegrtsku školu na zanat za krznara, do današnjeg dana koji je obilježio završetak IPA projekta pod nazivom “Nova metodologija poučavanja i komunikacije

u izvođenju praktične nastave u području CNC tehnologije“

 

NOVA GRADIŠKA, 13. rujna 2013. – Danas je u Industrijsko-obrtničkoj školi bilo izuzetno svečano. Djelatnici i učenici slavili su rijedak jubilej : 125 godina svoje škole koja je više od stoljeća bila mjesto gdje su se obrazovali kadrovi za razna strukovna zanimanja, škole koja je bila nezaobilazan čimbenik gospodarskog i inog razvoja novogradiškog kraja, Nove Gradiške i drugih mjesta iz kojih su učenici dolazili na školovanje u Novu Gradišku.

 

Hvale vrijedna obljetnica bila je prilika ovih dana za prisjetiti se događaja iz povijesti škole, ali i govoriti o novim trendovima u obrazovanju za strukovna zanimanja. Od Josipa Giltnera koji se davne 1888. godine upisao u Šegrtsku školu i na zanat za krznara kod majstora Josipa Geljana, do današnjeg dana koji je obilježio završetak IPA projekta pod nazivom “Nova metodologija poučavanja i komunikacije u izvođenju praktične nastave u području CNC tehnologije“.

 

Taj projekt koji je financirala EU sa 146.870 eura najbolje govori o tome kakva je to danas Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška. Osim što je posljednjih godina domaćin brojnih strukovnih natjecanja učenika na međužupanijskoj i državnoj razini, što govori o njenom ugledu i statusu, današnji gosti koji su došli iz strukovnih škola u Mađarskoj i Austriji, te gosti iz prijateljskog njemačkog grada Herzogenauracha i svjetski poznate firme INE Shaeffler, kazuju koliko Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška ide u korak s vremenom i nužnim trendovima u obrazovanju za tržište rada.

Jučer je bila prigoda podsjetiti se za kakva je zanimanja ova škola osiguravala kadrove, što se može se vidjeti na jučer otvorenoj izložbi u prostoru bivše NAME pod nazivom „Tradicijski obrti“.

Danas su se na svečanoj akademiji u Domu kulture okupili djelatnici škole i brojni gosti. Bila je to još jedna prilika da se govori o doprinosu koji su u obrazovanju za strukovna zanimanja dali djelatnici ove škole brojnim generacijama đaka koji su se školovali za zanatska zanimanja, prime pohvale i priznanja za dosadašnji rad. Ravnatelj prof. Mijo Matošević pozdravio je bivše i sadašnje djelatnike škole i brojne goste među kojima su bili gradonačelnik Željko Bigović i zamjenica gradonačelnika Ljuljana Lukačević te gosti iz Njemačke, Mađarske i Austrije. Govorio je o povijesti škole i sadašnjem trenutku o kojem su zoran prikaz dali učenici u prigodnom programu.

 

Foto: D. Ivanković

Related Post

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 07/10/2013 0
Nastavnici/ce, uključite se! Forum za slobodu odgoja poziva sve učitelje i nastavnike u Hrvatskoj na aktivan doprinos raspravi o novoj…

NOVE RAVNATELJICE

Autor - 02/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 2. listopada 2015. – Gimnazija Nova Gradiška i Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška u novu su školsku…