BERBA GROŽĐA „STARCI 2013.“

621 0

STARCI, 15. rujna 2013. – Zahvaljujući Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ bilo je jučer lijepo biti u Starcima sudionikom manifestacija na kojoj su se slavili grožđe i vino te evocirali običaji vezani za berbu grožđa.

Jednako su uživali sudionici u programu i svi oni koji su iskoristili lijep jesenski dan i prigodu okupiti se kod „stare škole“, družiti se, uživati u ljepoti narodnih običaja, tamburaškoj glazbi, jelima s roštilja i kvalitetnim vinima petrovoselskih vinogradara. Kako su kazali petrovoselski vinogradari najavljena je dobra ovogodišnja berba i kvalitetno vino.

 

Početak berbe grožđa u vinogradu Alojza Dubiela, do kojeg su berači došli vozeći se u zaprežnim kolima poznatih konjogojaca Antuna Gragića iz Adžamovaca i Željka Matijevića iz Bodovaljaca oglašen je pucnjavom iz mužara Alojza Dubiela, Stjepana Palvagića i Vladimira Plavca. Nazočne je pozdravio predsjednik udruge Vladimir Plavac i otvorio Prvu berbe grožđa „Starci 2014.“, koju organizator, nakon Vinkova u Starcima i Rock koncerta, želi pretvoriti u treću tradicionalnu manifestaciju na pitomim obroncima Babje gore.

Najatraktivniji dio ove manifestacije bio je izbor Vinske kraljice „Sveti Vinko“ za koju se natjecalo osam kandidatkinja. Uz spretnost u berbi i gaženju grožđa, morale su potvrditi i znanja iz vinogradarstva i vinarstva te običaja vezanih za vinogradarstvo. Ocjenjivala se i ljepota kandidatkinja, koja ne kraju i nije bila kriterij na temelju kojeg je izabrana prva Vinska kraljica, jer su sve kandidatkinje po ljepoti zaslužile to biti. Povjerenstvo je ocjenjujući ukupan nastup svih kandidatkinja za prvom Vinskom kraljicom „Sveti Vinko“ proglasilo Valentinu Belančić.

Velik doprinos ovoj manifestaciji dali su članovi KUD-a Godinjak, koji su bili atraktivni sudionici i svojim nastupom oduševili organizatore i posjetitelje.

 

-Kada u Dalmaciji galeb zakrekeće onda se svi skupe, dođu sve televizije i o tome se priča. Mi Slavonci kao da ne postojimo i zato želimo stoljetnim starim običajem na ovim prostorima veseljem i druženjem označiti početak berbe grožđa. Berba grožđa je poseban ugođaj. Za današnje događanje inicijativu su dali mladih članova naše udruge Ivice Turkalja, Stjepana Pavlagića i Viktora Dubiela. Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ želi pokazati da smo živi i da smo očuvali hrvatsku domovinu. Želimo našim potomcima iza sebe ostaviti slavlje i veselje kako je danas u Starcima – kazao je Vladimir Plavac.

 

Ova je manifestacija organizirana uz potporu Turističke zajednice Staro Petrovo Selo i Općine Staro Petrovo Selo.

 

Related Post

8. ŠVARGLIJADA U HRVATA

Autor - 13/01/2015 0
STARO PETROVO SELO, 13. siječanj 2014. – Tradicionalna, 8. švarglijada u Hrvata održati će se 31. siječnja u Hrvatskom domu…

OPĆINA STARO PETROVO SELO

Autor - 18/12/2014 0
STARO PETROVO SELO, 18. prosinac 2014. – Danas je općinski načelnik Željko Kočijašević uručio novčane potpore obiteljima novorođene djece u…

Skladatelj, Nikola Garašić

Autor - 06/12/2011 0
U predvorju staropetrovoselske osnovne škole, u ponedjeljak, 5. prosinca, otvoren je glazbeni kutak zavičajnog skladatelja, Nikole Garašića. Nikola Garašić rođen…