15. NARAŠTAJ VISOKE DOČASNIČKE ŠKOLE POSJETIO NOVU GRADIŠKU

1808 0

NOVA GRADIŠKA – U sklopu terenske izobrazbe 15. naraštaj Visoke dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ bio je danas u novogradiškom kraju. Predvođeni časničkim namjesnikom Ivanom Cestarićem i načelnikom Katedre operativnog umijeća Dekanata HVU-a brigadirom Nevenom Klarićem posjetili su Okučane, Novu Gradišku i Gorice kako bi se upoznali sa glavnim značajkama VRO „Bljkesak“.

U Novoj Gradiški ih je ugostio gradonačelnik Vinko Grgić. Zaželio im je dobrodošlicu i pozdravio u ime Grada, posebno polaznike dočasničke škole iz prijateljskih zemalja i brigadira Nevena Klarića koji mu je bio predavač u prvoj generaciji časničke škole za pričuvne časnike: Ukratko je upoznao s povijesti Nove Gradiške i novogradiškog kraja koji je, kako je naglasio, imao velik vojni značaj.

-Nova Gradiška je nastala kao vojni grad i vojna utvrda nakon povlačenja turske vojske.

Uvijek smo ovdje bili graničari o čemu svjedoče i naše pjesme u kojima se pjeva „slavonski smo graničari stari“ – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić i naglasio da se ovdje nije napadalo već branilo i čuvalo svoje, kako je to bilo i u Domovinskom ratu.

Časnički namjesnik Ivan Cestarić obratio se ispred polaznika 15. naraštaja visoke dočasničke izobrazbe.

-15. naraštaj visoke dočasničke izobrazbe ima 18 polaznika među kojima je i jedna dama i 5 polaznika iz prijateljskih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Slovenije i Makedonije. Izobrazba od ove generacije traje punih 12 mjeseci, pri kraju je i polaznici očekuju promociju 25. lipnja u Vukovaru. Do tada će proći 1.100 sati nastave uz puno samostalnog rada, seminara i eseja, te diplomski rad koji će uslijediti 12. 13. 14. lipnja, što će biti kruna i kraj njihove izobrazbe. Ovo je jedan od boljih naraštaja. Vratit će se na najviše dočasničke dužnosti oružanih snaga Hrvatske ili prijateljskih zemalja. 1. srpnja škola prima se 16. naraštaj.

Posjetili su Spomen sobu 121, brigade-pukovnije HV-e gdje ih je Arsen Granda upoznao sa postavom spomen sobe, obranom Nove Gradiške i ratnim putem novogradiške postrojbe.

Related Post

NAPUHAO 2,44 PROMILA

Autor - 02/05/2017 0
NOVA GRADIŠKA – Dana 30. travnja, oko 2.20 minuta, u Novoj Gradiški, policijski službenici su prilikom nadzora nad prometom, utvrdili…

Autor - 20/12/2018 0
Autor Franjo Samardžić Zauzimanjem Mašičke Šagovine 19. prosinca 1991. godine agresoru je zadan težak udarac i oduzet jedan od strateški…

Sretan Uskrs !

Autor - 14/04/2017 0
Uskrs je prolaz u život, u pobjedu, u povjerenje, u ljudskost koja više nikada ne može prestati. Uskrs je dan…