16. rujna predložen za Dan hrvatskih branitelja BPŽ

1910 0

Slavonski Brod 14. veljače 2017. –  S ciljem utvrđivanja konačnog datuma obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, danas je u Velikoj vijećnici pod predsjedavanjem župana Danijela Marušića održan radni sastanak s predstavnicima gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške, Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata kao i s predstavnicima braniteljskih udruga koje nisu u sastavu Koordinacije. Otvarajući današnji sastanak župan Marušić pozdravio je praksu ovakvog zajedničkog sastajanja, te naglasio kako će se slični sastanci održavati i u buduće a sve s ciljem bolje komunikacije i unapređenja rada udruga. Županijska skupština zadužila je župana da održi sastanak na kojem će se utvrditi datum proslave Dana hrvatskih branitelja BPŽ, a zaključeni termin bit će ponovno dan Županijskoj skupštini na daljnje usvajanje.   16.

Slijedom toga, na današnjem sastanku raspravljalo se o datumu 16. rujna kada je oslobođena brodska vojarna kao mogućem datumu proslave. Podsjetimo da su borbe za oslobođenje brodske vojarne, tadašnjeg vojnog garnizona “Ivan Senjuk Ujak”, započele15. rujna 1991. godine iza 19 sati, a okončane su 16. rujna oko 18 sati predajom dvadesetak oficira JNA i stotinjak vojnika. Kako se moglo čuti na današnjem sastanku u pojedinačnoj raspravi predstavnika udruga, ovaj datum, uz datum obilježavanja VRA „Bljesak”, najviše simbolizira i utjelovljuje borbu i otpor stanovnika Brodsko-posavske županije i nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja u njenoj obrani.

Nakon rasprave, sa 21 glasom „ZA” i 2 „SUZDRŽANA” , odlučeno je da za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije bude 16. rujan. Zaključci sa današnjeg sastanka, odnosno prijedlog datuma obilježavanja bit će upućen na usvajanje na slijedećoj sjednici Županijske skupštine. (Autor bpz.hr)

Related Post