19. OBLJETNICA „VRO BLJESAK“

287 0

OKUČANI, 1. svibnja 2014. – Državni vrh predvođen predsjednikom RH Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom, danas je kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u

 

vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“, položilo vijenac i zapalilo svijeće. Učinili su to i predstavnici udruga roditelja poginulih branitelja, Brodsko-posavska županija, općina Okučani, Stara Gradiška i Gornji Bogićevci te grada Nova Gradiška, predvođeni županom Danijelom Marušićem, načelnikom Acom Vidakovićem i gradonačelnikom Željkom Bigovićem. Vijence su položili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

19. obljetnica vojno-redarstvene operacije “BLJESAK” bila je još jedna prigoda da se oda počast svim braniteljima koji su sudjelovali u oslobađanju okupiranog dijela zapadne Slavonije, posebno poginulim, jer su omogućili povratak prognanog stanovništva i poslijeratnu obnovu.

“Danas se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, obrane naše slobode, demokracije i naše države”, kazao je predsjednik Josipović. Zahvalio se svim braniteljima posebno onima koji su dali svoj život i zdravlje za obranu Domovine. Rekao je i kako je uvjeren da Hrvatska ima dobre perspektive naglasivši kako bez optimizma nama uspjeha.

“Ovo je veliki dan za Hrvatsku. Ponosni smo na vojno-redarstvenu operaciju Bljesak i velika hvala svima onima koji su dali svoj doprinos”, kazao je u Okučanima premijer Milanović.

Vojno –redarstvena operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te je deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U VRO Bljesak sudjelovale su 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika OS i policije, a tijekom operacije ranjeno ih je 162.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je kako je operacija Bljesak pokazala odlučnost hrvatske vojske da oslobodi cijelu zemlju. „Devetnaesta je obljetnica, a Bljesak svijetli istim sjajem u Hrvatskoj državi i hrvatskom narodu“, rekao je Leko.

Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je kako je to bila jedna od najvažnijih operacija hrvatske vojske i policije u oslobađanju Hrvatske.

Načelnik GS OSRH-a general zbora Drago Lovrić je naglasio je da je ponosan na sve pripadnike OSRH koji su sudjelovali u operaciji Bljesak.

“Oružane snage RH 1995. godine bile su spremne osloboditi Domovinu, a i sada su spremne jamčiti sigurnost Republike Hrvatske u punom smislu”, rekao je general Lovrić.

Program svečanog obilježavanja počeo je u budnicom ulicama Okučana u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH. Nakon polaganja vijenaca kod središnjeg križa, počasno-zaštitna bojna izvela je prikaz ceremonijalnih radnji ispred Crkve Sv. Vida. Nakon otvaranja braniteljskih sportskih igara, sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služena je u crkvi Sv. Vida. Predvodili su ju vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac i požeški biskup msgr. dr.Antun Škvorčević.

LINK na web stranicu Ministarstva obrane RH na kojoj se nalazi prigodan video spot povodom Bljeska

 

Related Post

CVIJETNICA U OKUČANIMA

Autor - 18/04/2011 0
Milorad Oršulić – Mican OKUČANI 18. travanj 2011. – Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje brojni okučanski vjernici okupili su se…

U OKUČANIMA USPJEŠNO (FOTO)

Autor - 09/05/2011 0
Autor Milorad Oršulić-Mican OKUČANI 9. svibanj 2011. – U organizaciji novoosnovanog Biciklističkog Kluba “SVETI FRANJO” Okučani uspješno je održana prva…