HODOČASNICI “BOŽJEG MILOSRĐA”

621 0

OKUČANI, 5. lipanj 2015. – Hodočasnici „Božjeg milosrđa”: Gregor, Woytek, Roman, Marek i Robert su 12. travnja ove godine krenuli iz Lodzu – Poljska na put dug 2018 km.

Na blagdan Tijelova su u okučanskoj crkvi nazočili sv. Misi i tijelovskoj procesiji s Presvetim oko crkve. Podsjetimo se da se u toj crkvi čuva oltar, na kojem je njihov zemljak sv. Ivan Pavao II. prvi služio sv. Misu u prigodi beatifikacije Ivana Merza u Banja Luci.

 

Nakon sv. Mise, kod obitelji Bokulić su se okrijepili hranom i pićem, od svoga nadbiskupa putom video veze primili blagoslov, kao i svi nazočni u tom obiteljskom domu i nastavili put.

 

Do Bosanske Gradiške su ih ispratili dr. Mario i Mican i preporučili ih obitelji Luke Čegrlja, kod koje će prespavati, a oni će im omogućiti put do Banja Luke. U Banja Luci će im domaćin biti msgr. dr. Karlo Višaticki – porijeklom Poljak. On će im pomoći za daljnji put do Međugorja.

Njihovo odredište je Rim – Vatikan. Sa sobom vuku prikolicu cijelim putem u kojoj čuvaju predmet zbog kojeg su krenuli na svoje hodočašće. Iz Poljske su prošli kroz Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, a u večernjim satima su na graničnom prijelazu Stara Gradiška ušli u Bosnu. Od Međugorja će put nastaviti do Splita, odakle će trajektom do Ancone. U Italiji, prije Rima i Vatikana namjeravaju posjetiti i Asiz, rodno mjesto sv. Franje Asiškog.

 

Na ovom hodočašću su s posebnom misijom, a razlog zbog kojeg su u toj misiji je predmet koji čuvaju u prikolici. Taj predmet je velika slika poljskog autora Fabiana Jaloche na kojoj je zapisano na arapskom “Isuse, uzdam se u Tebe”. Zašto na arapskom? Roman Zieba je odgovorio kako su tu sliku naručili egipatski kršćani iz Kaira za svoju crkvu, ali zbog događaja u Egiptu crkva je uništena i nikada nije otišla tamo. Sada je slika s njima na hodočašću u Rim, a možda i dalje. „Sliku kanimo predati papi Franji kada stignemo u Vatikan, a ako on kaže da krenemo na put prema Bliskom istoku sa slikom krenut ćemo.“

 

Svatko od njih zna što je Božansko milosrđe i oni su to iskusili u svojim životima, a zato se nazivaju hodočasnici „Božjeg milosrđa“. Sada su na putu da dijele ono što su primili jer su najbolje stvari dobili besplatno. Glavni moto im je “Isus je put” i to je hodočašće njihova molitva za mir u svijetu kojem prijete mnogi sukobi. Znaju kako se i najgori scenariji u životu mogu preokrenuti i mole za to na svom putu s Isusom. „Ne pričamo, ne propovijedamo nego hodamo prema svim mjestima u svijetu gdje je potrebno Božje milosrđe.“, kazao je hodočasnik Roman.

Related Post

POSLIJERATNO PRIJATELJSTVO

Autor - 20/10/2013 0
OKUČANI, 20. listopad 2013. – Tradicionalno, jučer je po petnaesti puta za redom obilježeno prijateljstvo mještana mađarskog grada Tsazara i Okučana.…