Foto Jasenko Ćulak
OTOK – O najpoznatijoj slavonskoj deliciji kulenu davno je pisao i Josip Lovretić:
“U kulen izbiraju najlipše meso, ne sicaju, već režu, osole, opapre, nameću puno crivi, što bolje mogu. Kulen metnu u komad stare mriže, kad oće osušit; samo mora ležat osam dana na osoljenom mesu. Onda ga u mriži obise u odžak s drugim mesom”
A najbolji kulen majstori ovog petka okupljaju se u najmlađem hrvatskom gradu Otoku, točnije u spačvanskoj šumi, u zelenoj oazi Otoka Bioekološko edukacijskom centru Virovi. Imati najbolji kulen uvijek je bio prestiž i veliko priznanje pa je interes za ovom manifestacijom velik. Novost je kako ove godine pravo sudjelovanja imaju isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.
- “Otočka kulenijada”na kojoj se kroz dosadašnjih osamnaest godina održavanja odvijalo natjecanje proizvođača u kakvoći kulena, vršila degustacija visoko ocijenjenih kulena te dodjeljivala priznanja i nagrade najboljima s ciljem očuvanja tradicije održava se:
Datum: 25. lipnja 2022. godine
Lokacija: Bioekološko-edukacijski centar Virovi, Grad Otok, Vukovarsko-srijemska županija
Program 19. Otočke kulenijade
- 10:00 stručno predavanje za proizvođače kulenja
- 11:30-12:00 okupljanje uzvanika
- 12:00-13:00 Proglašenje pobjednika ovogodišnje 19. Otočke kulenijade
13:00 Degustacija kulenova, ručak i druženje uz glazbu