20 GODINA OPĆINE STARO PETROVO SELO

1922 0

Otkrivena bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, otvoreni obnovljeni dom i zgrada općine

STARO PETROVO SELO, 11. svibanj 2013. – Bilo je danas razloga za slavlje u Starom Petrovom Selu.

Uz brojna događanja obilježavao se Dan općine i 20. obljetnica njenog osnutka. Ostati će zapamćeni po otkrivanju spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji zajedno s spomenikom Stjepanu Radiću i braniteljima poginulim u Domovinskom ratu ukrašava prostor na Trgu kralja Tomislava. Bistu su otkrili Miroslav Tuđman, općinski načelnik Željko Kočijašević i župan brodsko-posavski Danijel Marušić, a blagoslovio velečasni Antun Prpić.

Dan općine bio je prigoda da Teo Čolan, predstavnik Fonda na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i načelnik Željko Kočijašević otvore obnovljene Hrvatski pučki dom i općinsku zgradu.

 

Počast poginulim braniteljima

Nisu zaboravljeni ni hrvatski branitelji koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i slobodne domovine Hrvatske. Njima u čast kod spomenika poginulim braniteljima predstavnici brodsko-posavske županije predvođeni županom Danijelom Marušićem, općine Staro Petrovo Selo i općinske organizacije HDZ-a Staro Petrovo Selo položili su cvijeće, vijence i zapalili svijeće.

U organizaciji konjogojske udruge „Slavonac“ održana je i tradicionalna konjogojska izložba, nagrađena su najbolja grla i njihovi vlasnici. Posebnu pozornost izazvala je revija svečanih svatovskih zaprega u kojima su se provezli gosti među kojima je bio i veleposlanik Poljske sa suprugom.

 

Navalno vozilo za DVD

Postrojile su se i vatrogasne postrojbe općinske Vatrogasne zajednice čiji je zapovjednik Dragan Radić podnio prijavak općinskom načelniku Željku Kočijaševiću koji je pak zapovjedniku DVD-a Staro Petrovo Selo predao ključeve navalnog vatrogasnog vozila koji su kupili Općina i općinska vatrogasna zajednica.

Dan općine je svake godine prigoda da se zaslužnim pojedincima, društvima i udrugama dodijele općinska priznanja za doprinos koji su dali u ukupnom razvoju općine, a općinski načelnik Željko Kočijašević govori o dosadašnjim postignućima i planovima za naredno razdoblje. Iako je 2012. godina bila krizna godina u općini Staro Petrovo Selo realizirana su brojna ulaganja iz kojih je načelnik Kočijašević izdvojio prve priključke na vodovod, obnovu društvenog doma i općinske zgrade, te asfaltiranje 3,2 kilometra cesta. Nije propustio nazočne upoznati s realizacijom Programa u kući kroz koji 12 djelatnika skrbi za 200 starih i nemoćnih osoba, subvencijama učenicima za prijevoz i obiteljima novorođene djece, potporama školama i predškolskom odgoju te brojnim udrugama i društvima koje djeluju na području općine. Da će se nastaviti privoditi kraju izgradnja vodoopskrbnog sustava i početi graditi kanalizacija, što je u djelokrugu rada Hrvatskih voda, te nastaviti provoditi projekti iz djelokruga Fonda za zaštitu okoliša potvrdili su Teo Čola i Milan Mateša.


Općinska priznanja

Priznanja su ove godine dobili: DVD Štivica za 80 godina rada, koje je primio predsjednik Karlo Emanović i Organizacijski odbor memorijala „Hrvatski sokoli“ Laze za 20 godina organiziranja memorijala u počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Laza koje je primio general Mladen Mikolčević. Marija Buljac i Petar Topalović primili su priznanja za dugogodišnji rad općinskoj udruzi umirovljenika. Za doprinos u unapređenju života na području općine priznanja su dobili Fonda za zaštitu okoliša i Hrvatske vode. Priznanja su uručena Teu Čolanu i Milanu Mateši, direktoru u Hrvatskim vodama. Priznanje je dodijeljeno i naknadno će biti uručeno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. U ime svih nagrađenih zahvalio se Milan Mateša.

 

Zabavni i sportski programi

U programu su sudjelovali tamburaški orkestar pod ravnanjem Ivana Lekića, Pjevačka skupina „Lira“ pod ravnanjem Renate Grgić , vokalni solist Slavko Mikulić, a potom i TS „Satir“.

Od ostalih sadržaja izdvojimo prvenstvo novinarskih ekipa u kuhanju lovačkog gulaša, međunarodni memorijalni turnir rukometaša veterana. U večernjim satima nastupilo je kulturno-umjetničko društvo Godinjak, a koncert su održale i „Slavonske lole“.

Related Post

RASPRODAJA STOLJETNE TRADICIJE

Autor - 03/09/2012 0
STARO PETROVO SELO, 3. rujan 2012. – Ukoliko postoji zainteresirani kupac može nekretnine i pokretnine Mljekara Staro Petrovo Selo kupiti…

Sedma dražba Mljekare

Autor - 04/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 4. siječanj 2012. – Iako je Trgovački sud u Slavonskom Brodu rješenje o prodaji imovine Mljekare staro Petrovo…